Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama u Ghani

'Pomoć Africi mora pratiti i dobra vladavina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama poručio je Afrikancima da na zapadnu pomoć moraju odgovoriti dobrom vladavinom i pozvao ih je da odgovornije pristupe iskorjenjivanju ratova, korupcije i bolesti koje haraju tim kontinentom.

‘Razvitak ovisi o dobroj vladavini. Ona je sastojak koji na previše mjesta već predugo nedostaje. To je promjena koja može osloboditi afrički potencijal, dužnost koju mogu preuzeti isključivo Afrikanci’, rekao je američki predsjednik u glavnome gradu Gane, a prenosi Reuters. Obama priznaje zapadnjačku odgovornost iz kolonijalnog razdoblja, ali i dodaje: ‘Lako je svu krivnju svaliti na druge. ... Ali Zapad nije odgovoran za razaranje gospodarstva Zimbabvea u zadnjem desetljeću ni za ratove u kojima kao borci sudjeluju djeca’, prenosi France Presse.

Pročitajte i ovo Tanzanija; ilustracija - 1 Provjereno u Africi Volonteri su slijepoj baki jedina nada da doslovce ne umre od gladi: S malo novca i puno volje čuda su moguća Ilustracija Užas u Africi Premlatili gladnog dječaka u školi jer je pojeo malo više za doručak: Ravnateljica ga je prva počela tući

>> Obamu u Gani dočekali kao superzvijezdu

Po Obaminim riječima, krizna stanja poput genocida u Darfuru u Sudanu ili širenje gusarstva u Somaliji, zahtijevaju ‘svjetsku’ reakciju, ali i snažniju reakciju Afrike. U dugačku govoru u Accri Obama je obećao Africi i pomoć u borbi protiv bolesti, sa željom da se iskorijeni malarija, tuberkuloza i dječja paraliza. Tim govorom koji je dao dosad najdetaljniju sliku Obamine politike prema Africi, američki se predsjednik okomio i na korupciju i kršenje ljudskih prava diljem kontinenta. Upozorio je na to da rasta i razvitka neće biti dok se kontinent ne pozabavi tim problemima, javlja Reuters. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene