452647
452647
452647
452647
452647

PORAZ KONZERVATIVACA Poljski parlament odbacio restriktivni zakon o pobačaju

  • , 06.10.2016., 11:40
  • Autor:
  • komentara

Glasanje je provedeno žurno, a stiže nakon golemih prosvjeda diljem zemlje, kada su stotine tisuća građana digle svoj glas protiv ovog zakona.

 
 
 
 
Prosvjed protiv rigoroznog zakona o pobačaju u Poljskoj (Foto: AFP) - 7
Prosvjed protiv rigoroznog zakona o pobačaju u Poljskoj (Foto: AFP) - 7

Poljski zastupnici povukli su danas nacrt zakona kojim se predviđala gotovo potpuna zabrana pobačaja, javlja Reuters.

Glasanje je provedeno žurno, a stiže nakon golemih prosvjeda diljem zemlje, kada su stotine tisuća građana digle svoj glas protiv ovog zakona. Poraz je to vladajućih ultrakonzervativaca u nastojanju da pooštre već sada restriktivni zakon. Prijedlog zakona došao je pred parlament nakon što je građanska inicijativa koja se zalaže za zabranu pobačaja prikupila 450.000 potpisa.

Usvojen 1993. godine, sadašnji zakon dopušta pobačaj samo u slučajevima silovanja ili incesta, ako trudnoća predstavlja rizik za zdravlje majke ili ako je fetus teško deformiran.

Odbačenim prijedlogom zakona pobačaj bi bio dopušten samo ako je život majke ugrožen, a za one koji bi ga unatoč tome obavili, bila je zatražena kazna zatvora od pet godina. Predviđena je bila i mogućnost da se kazne i žene koje bi ga obavile, o čemu bi odlučivali suci.

Zemlja s 38 milijuna stanovnika ima manje od 2000 legalnih abortusa godišnje, ali skupine za ženska prava procjenjuju da se čak 100.000 do 150.000 takvih zahvata obavi ilegalno ili u inozemstvu.

Prosvjedi podrške poljskim ženama održavani su diljem Europe, a s Poljakinjama su se solidarizirali i građani Hrvatske, koji su se okupili u zagrebačkoj Varšavskoj ulici.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se