Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON VELIKIH PROSVJEDA

PORAZ KONZERVATIVACA Poljski parlament odbacio restriktivni zakon o pobačaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasanje je provedeno žurno, a stiže nakon golemih prosvjeda diljem zemlje, kada su stotine tisuća građana digle svoj glas protiv ovog zakona.

Poljski zastupnici povukli su danas nacrt zakona kojim se predviđala gotovo potpuna zabrana pobačaja, javlja Reuters.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Justyna Wydrzynska Opasan presedan Sud osudio aktivistkinju za pomaganje pri pobačaju: Poslala je ženi tablete za prekid trudnoće

Glasanje je provedeno žurno, a stiže nakon golemih prosvjeda diljem zemlje, kada su stotine tisuća građana digle svoj glas protiv ovog zakona. Poraz je to vladajućih ultrakonzervativaca u nastojanju da pooštre već sada restriktivni zakon. Prijedlog zakona došao je pred parlament nakon što je građanska inicijativa koja se zalaže za zabranu pobačaja prikupila 450.000 potpisa.

Usvojen 1993. godine, sadašnji zakon dopušta pobačaj samo u slučajevima silovanja ili incesta, ako trudnoća predstavlja rizik za zdravlje majke ili ako je fetus teško deformiran.

Odbačenim prijedlogom zakona pobačaj bi bio dopušten samo ako je život majke ugrožen, a za one koji bi ga unatoč tome obavili, bila je zatražena kazna zatvora od pet godina. Predviđena je bila i mogućnost da se kazne i žene koje bi ga obavile, o čemu bi odlučivali suci.

Zemlja s 38 milijuna stanovnika ima manje od 2000 legalnih abortusa godišnje, ali skupine za ženska prava procjenjuju da se čak 100.000 do 150.000 takvih zahvata obavi ilegalno ili u inozemstvu.

Prosvjedi podrške poljskim ženama održavani su diljem Europe, a s Poljakinjama su se solidarizirali i građani Hrvatske, koji su se okupili u zagrebačkoj Varšavskoj ulici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene