Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poljski kardinal traži smjenu radikalnog vodstva Radio Maryje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljski kardinal Stanislaw Dziwisz, krakovski nadbiskup i bivši osobni tajnik pape Ivana Pavla II. zatražio je smjenu direktora radikalne katoličke i nerijetko antisemitske postaje Radio Maryja.

U poruci koju je koncem kolovoza pročitao na sjednici poljske biskupske konferencije, a koja je danas objavljena, kardinal Dziwisz nije oklijevao progovoriti o "prijetnji krizom" unutar poljske Katoličke crkve koja je "podijeljena" oko uloge radijske postaje Maryja koju je utemeljio i vodi karizmatik i redemptorist Tadeusz Rydzyk.

Pročitajte i ovo Marinko Golek Marinko Golek Tragično preminuo mladi svećenik, imao je samo 32 godine Ilustracija Skandal u Španjolskoj Svećenik optužen da je s dečkom prodavao Viagru: Ponuđeno mu je psihološko i duhovno vodstvo

"Prijeko je potrebno postaviti novu upravu Radija Maryje i televizije Trwam kako bi Crkvi u Poljskoj služila pod paskom biskupa", kazao je Dziwisz pred biskupima koji su se 25. kolovoza okupili u marijanskom svetištu u Czestochowi, na jugu Poljske.

No biskupi na tom skupu nisu poslušali Dziwisza i nisu prihvatili nikakve "stegovne mjere" protiv oca Rydzyka, već su samo odlučili poslati pismo redu redemptorista. 

>> Poljski svećenik uznemirava Poljsku i Vatikan

>> Poljski biskupi žele da kontroverzni svećenik napusti radio Maryju

"Velika je opasnost da se poljska Crkva u cijelosti poistovjeti
isključivo sa stajalištima Radija Maryje", upozorio je Dziwisz.

Postaja Radio Maryja koju je prije petnaest godina utemeljio otac Rydzyk i njegov red redemptorista, tvrdi da ima više od tri milijuna redovitih slušatelja i uživa velik politički utjecaj u Poljskoj. Postaja posjeduje i svoj televizijski kanal, nacionalni dnevni list i novinarsku školu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene