Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Previsoka cijena slobode'

Poljska poziva Europski parlament da ne prihvati ACTA-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljski premijer Donald Tusk pozvao je u petak čelnike Europske narodne stranke (PPE), najveće političke formacije u Europskom parlamentu, da ne prihvati međunarodni ugovor protiv krivotvorenja ACTA-u.

'Danas sam poslao pismo svim predsjednicima nacionalnih stranaka zastupljenih u PPE-u u kojemu ih pozivam da ne prihvate ugovor ACTA-u u obliku u kojem o njemu pregovara Europska komisija', rekao je Donald Tusk novinarima.

Pročitajte i ovo Mariusz Kaminski Stranka Pravo i pravda Bivši poljski ministar započeo štrajk glađu u zatvoru: "Politički sam zatvorenik" Ilustracija Nemiri u Poljskoj Policija upala u predsjedničku palaču i uhitila dvojicu bivših šefova

'ACTA je pokušaj da se osigura poštovanje autorska prava, ali uz previsoku cijenu slobode', dodao je premijer, ocijenivši da ugovor ne odgovara 'stvarnosti 21. stoljeća'. Poljska vlada je ACTA-u potpisala 26. siječnja u Tokiju, kao i 21 zemlja Europske unije.

Potpisivanje ugovora potaknulo je val neviđenih prosvjeda u zemlji. Deseci tisuća Poljaka, mahom mladih, izašli su na ulicu kako bi izrazili nezadovoljstvo tim tekstom koji bi, upozoravaju, mogao ograničiti slobodu izražavanja i prava korisnika na internetu.

Tusk je nakon prosvjeda odlučio obustaviti ratifikaciju ugovora u poljskom parlamentu. 'Naše stajalište o ACTA-u bilo je nepromišljeno. Bio sam u krivu', priznao je u petak premijer. Nakon Poljske, prosvjedi su 11. veljače održani diljem Europe. Više europskih zemalja obznanilo je nakon toga da je obustavilo ratifikaciju ugovora. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene