Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesreća kod Smolenska

Poljska: Godišnjica pogibije predsjednika uz nove podjele

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljaci su, ponovo uz podjele, počeli obilježavati prvu godišnjicu tragične zrakoplovne nesreće kod ruskog Smolenska u kojoj su poginuli predsjednik Lech Kaczynski, njegova supruga i još 94 osobe.

I ranije podijeljeni oko uzroka nesreće, mjesta pogreba poginulog predsjednika i tijeka istraga vođenih u Rusiji i Poljskoj, Poljaci i danas mogu pratiti dva odvojena komemorativna programa: službeni državni i onaj koji je organizirala konzervativna oporba Jaroslawa Kaczynskog, brata blizanca pokojnog predsjednika. U 8.41 sati, točno u vrijeme nesreće prije godinu dana, predsjednik Bronislaw Komorowski i premijer Donald Tusk položili su vijenac na spomen-ploču žrtvama nesreće u vojnoj crkvi u Varšavi.

Za to vrijeme Jaroslaw Kaczynski, koji je odlučio bojkotirati službenu komemoraciju, položio je vijenac ispred predsjedničke palače okružen masom svojih pristaša. Kaczynski žestoko kritizira vladu jer je prepustila Rusiji da vodi istragu i nije odbacila njezine zaključke. Pristaše njegove stranke Pravo i pravda najavili su za nedjelju četiri prosvjeda ispred predsjedničke palače u Varšavi. Podigli su ispred nje veliki križ, položili cvijeće i zapalili brojne svijeće.

Poljske vlasti, pak, organiziraju službenu ceremoniju ispred spomenika žrtvama nesreće na groblju Powazki u Varšavi, nakon koje će uslijediti svečana misa u varšavskoj katedrali i veliki koncert u poljskom narodnom kazalištu. Niz komemorativnih svečanosti planiran je za nedjelju i u drugim gradovima diljem Poljske.  Poljski i ruski predsjednici Bronislaw Komorowski i Dmitrij Medvedev sastat će se u ponedjeljak u Smolensku, na mjestu nesreće.

Poljski predsjednički zrakoplov Tupoljev 154 srušio se 10. travnja prošle godine pokraj zračne luke u Smolensku pokušavajući sletjeti po gustoj magli. Poljsko izaslanstvo s brojnim uglednicima u sastavu putovalo je na obilježavanje 70. godišnjice masakra 22 tisuće poljskih vojnika u Katynskoj šumi. (Hina)

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene