Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko gubi, a tko dobiva?

Politički analitičar za Dnevnik.hr objašnjava što znače izvanredni izbori u Velikoj Britaniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska premijera Theresa May najavila je izvanredne parlamentarne izbore koji će se održati 8. lipnja. Izvanredne izbore premijerka bi mogla raspisati ako tako u srijedu izglasa dvije trećine zastupnika u parlamentu. Vođa oporbe Jeremy Corbyn već je prije najavio da bi laburisiti podržali takav potez.

Theresa May tvrdi kako je razlog izvanrednih izbora - protivljenje oporbenih stranaka planovima za Brexit. Britanski analitičari navode kako su ovi izbori potrebni kako bi se osiguralo snažno i stabilno vodstvo koje Britanija treba zbog provođenja Brexita, odnosno svaki glas koji dobije konzervativna stranka na čelu s May značit će jače pregovore o izlasku Britanije iz EU.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Ilustracija Kontraproduktivno Britanci imaju novu definiciju ekstremizma: Mogla bi ugroziti slobodu govora

Naš politički analitičar Mate Mijić kaže su se izvanredni izbori mogli očekivati nakon referenduma tako da današnju objavu britanske premijerke ne smatra iznenađujućom.

"Za nju je rizik malen"

"Theresa May je iskoristila ovih malo manje od godinu dana za konsolidaciju vlastite stranke koja je po pitanju Brexita bila duboko podijeljena i za pripremu novih partnerskih odnosa s velikim silama i važnim tržištima. To je razlog zašto ranije nije raspisala izvanredne izbore. Sad kad je definirala smjer budućih odnosa s važnim britanskim partnerima poput SAD-a i zemalja Commonwealtha i pokrenula Članak 50., Theresa May traži potvrdu svog legitimiteta na izborima. To će i dobiti i za nju je rizik malen", kaže Mijić za DNEVNIK.hr

Smatra kako će May uz to dobiti i drukčiji sustav svoje parlamentarne većine u kojoj trenutno ima puno zastupnika koji su zagovarali ostanak u Europskoj uniji.

"Imat će jači vjetar u leđa s novim sazivom u Westminsteru, to svakako. Laburisti teško mogu do izborne pobjede. Neću reći da je nemoguće jer u politici ništa nije nemoguće, ali bilo bi to ogromno iznenađenje. U ovom trenutku Laburisti gube i svoje nekadašnje utvrde - industrijski sjever Engleske i Škotsku. U Škotskoj bi se izbori mogli svesti na mini-referendum o nezavisnosti u kojem postoje dvije strane - nacionalisti koji su independisti i Konzervativci koji su unionisti", kaže Mijić.

"Laburisti su mlaki i nedorečeni"

Za laburiste kaže kako su se na pitanju škotske nezavisnosti i pitanju članstva UK-a "mlaki i nedorečeni".

"To ih već košta i još će ih koštati. Ovi su izbori, po meni, prilika za jednu drugu opozicijsku stranku - Liberalne demokrate, koji su vrlo otvoreno za članstvo u Europskoj uniji. Mogli bi iskoristiti pogubljenost Laburista za privlačenje eurofilskog biračkog tijela i ostvarivanje nešto boljeg rezultata od onog 2015. Također, izbori bi mogli biti pogubni za UKIP i dokazati da je ta stranka s rezultatom referenduma o izlasku iz EU-a izgubila smisao svog postojanja", kaže Mijić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene