Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Virant se službneno odrekao dužnosti

Politička kriza: Slovenski parlament ostao bez predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski parlament u ponedjeljak je ostao bez predsjednika, jer ga je Gregor Virant i službeno obavijestio da se odriče te dužnosti i ponovo postaje običan zastupnik.

Do daljnjega će parlament u skladu s poslovnikom voditi najstariji zastupnik, a to je Jakob Presečnik, zastupnik Slovenske pučke stranke.

Virant je zastupnicima u ponedjeljak ponovio da je ostavku dao zbog toga jer predsjednik vlade Janez Janša zbog korupcijske afere ne želi dati ostavku, na što su ga uz Virantovu Građansku listu (GL), pozivale još dva koalicijska partnera u vladi, Slovenska pučka stranka (SLS) i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istječe ultimatum Janši curi vrijeme, koalicijska vlada pred raspadom Slika nije dostupna Poražavajući rezultati javnog mijenja Janša za pokušaje rušenja vlade optužuje privilegirane

>> Ankete: 80 posto Slovenaca ne podupire Janšinu vladu

Predsjednik DESUS-a Karl Erjavec, koji krajem idućeg mjeseca namjerava dati ostavku na svoj položaj ministra vanjskih poslova, u ponedjeljak je o razrješenju sve dublje političke krize razgovarao s Alenkom Bratušek koja je preuzela mjesto predsjedanice oporbene stranke Pozitivna Slovenija (PS) umjesto ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića.

Erjavec je nakon sastanka s Bratušek rekao da je bilo razgovora o mogućnosti oblikovanja nove većine u parlamentu koja bi predložila nekoga drugog za mandatara tehničke vlade umjesto Janše, ali da situacija još nije jasna i da bi moguća tehnička vlada bila privremeno rješenje nakon kojega bi vjerojatno ipak bili potrebni prijevremeni izbori. Erjavec je najavio da će se razgovori stranaka koji se za takvu mogućnost zauzimaju nastaviti i idućih dana.

Novog predsjednika parlamenta koji će naslijediti Viranta po zakonu može predložiti skupina od najmanje 10 zastupnika, a pri glasovanju mora dobiti natpolovičnu većinu glasova. Obično je nakon svakih izbora izbor predsjednika parlamenta signal koji pokazuje koje će se stranke povezati u koaliciju i formirati vladu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene