448131
448131
448131
448131
448131

IMA POSEBNU VJEŠTINU On je tajno policijsko oružje

  • , 28.08.2016., 08:12
  • Autor:
  • komentara

On je Scherlock Holmes modernog doba kojeg poštuju i kolege policajci, ali i kriminalci.

 
 
 
 
Nadzorne kamere, ilustracija (Foto. Thinkstock)
Nadzorne kamere, ilustracija (Foto. Thinkstock)

Zatvorski službenik metropolitanske policije u Londonu, Idris Bada, ima posebnu vještinu koju većina nas može samo sanjati - sposobnost da nikada ne zaboravi nečije lice, bez obzira koliko vremena je prošlo od kada ga je posljednji put vidio ili koliko puta je vidio neko lice.

Osobno je odgovoran za gotovo 370 uhićenja u samo godinu dana, upravo zahvaljujući sposobnosti pamćenja lica. Posljednje dvije godine sudjelovao je u uhićenju više od 2.500 osoba.

Policajac Idris Bada (Foto: Metropolitan police)

Zahvaljujući svojim sposobnostima i novoj tehnologiji, policajac Bada smatra se revolucijom u traženju kriminalaca, a za sada je jedini policajac u Europi s ovakvim rezultatima.

'U velikom broju slučajeva, pregledom snimki nadzornih kamera koje su zabilježile lica kriminalaca, oni koji ih pregledavaju nemaju dovoljno razvijene vještine prepoznavanja lica. Zbog toga vrlo često dolazi do situacije da se razbojnici nikada ne pronađu', rekao je dr. Josh Davis, profesor psihologije na Sveučilištu Greenwich, piše News.com.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se