Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krvavi sukob u Paragvaju

Policija upala u zasjedu farmera, 17 mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Paragvaja Fernando Luga poslao je vojsku kako bi prekinula nasilni sukob oko zemlje u kojem je ubijeno najmanje 17 osoba tijekom pucnjave između policije i farmera.

Sukob se dogodio kada je policija pokušala izbaciti oko 150 farmera iz rezervata, koji se nalazi u šumi i dio je velikog imanja u posjedu Blasa Riquelmea, oporbenog političara stranke Colorado, javlja AP:

Pročitajte i ovo Ilustracija Neujednačena primjena Policija oduzela 1148 vozila: U nekim dijelovima Hrvatske ćete proći gore, evo o čemu to ovisi Ilustracija Očevid u tijeku Teška prometna nesreća na jugu Hrvatske: Sedam osoba ozlijeđeno u sudaru

U sukobu s policijom poginulo je sedam policajaca i deset farmera, a ozlijeđeno je još 27 policajaca. 'Oni su teroristi. Napravili su zasjedu, već su nas promatrali', rekao je jedan ozlijeđeni policajac zbrinut u bolnici Curuguaty.

Farmeri su se kasnije razišli u šumi i policija je preuzela kontrolu nad rezervatom, priopćilo je paragvajsko ministarstvo unutrašnjih polova.

>> Paragvajski predsjednik stabilno unatoč vaskularnim problemima

Predsjednik Luga je rekao da vojska ima njegovu podršku kako bi stala na kraj nasilju i suzbila sve povezanosti između farmera i paragvajske narodne stranke, male skupine ljevičara koja je napala ruralne policijske postaje na sjeveru zemlje.

To je jedan od najnasilnijih sukoba u zemlji u posljednjih nekoliko desetljeća u inače mirnoj južnoameričkoj zemlji.

Oko 2.000 hektara zemlje rezervata u kojem se dogodio sukob, dio je golemog ranča u vlasništvu Blasa Riquelmea. Aktivisti za siromašne farmere, kažu da je Riquelme kupio zemlju od države prije nekoliko desetljeća, a da ju je država tijekom reformi trebala dati na korištenje farmerima.

Naime, Paragvaj je četvrti najveći proizvođač soje u svijetu i nesuglasice oko zemlje porasle su u posljednjih nekoliko godina jer farmeri traže više zemlje kako bi uzgajali soju. Lugo je na vlast došao 2008. godine obećavši agrarnu reformu koja je trebala koristiti 87.000 obitelji koje se u Paragvaju bave poljoprivredom. Međutim, kako se približava kraju mandata još nije ispunio obećanja, a problemi su, kako piše AP, sada složeniji nego ikad.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene