Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA DVA PRIJELAZA

Policija u BiH prekinula blokadu granice prema Hrvatskoj, branitelji tražili naknade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po medijskim navodima nekoliko branitelja je uhićeno, no u MUP-u Županije zapadnohercegovačke nisu mogli potvrditi tu informaciju do okončanja policijske akcije.

Članovi udruge Zaboravljeni branitelji, koji zahtijevaju naknade za sudjelovanje u ratu, prekinuli su danas oko 17 sati prosvjed na graničnome prijelazu blizu Imotskoga, a policijskom intervencijom ukinuta je i blokada na prijelazu Bijača te je uspostavljen promet koji je bio blokiran od 11:00 sati.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Ilustracija Pridružili se Poljacima Slovaci blokirali granični prijelaz s Ukrajinom: Propuštali samo pet kamiona po satu

"Nešto prije 17.00 sati članovi udruženja Zaboravljeni branitelji prekinuli su prosvjed s bosanskohercegovačke strane na graničnome prijelazu nedaleko od Imotskog, dok je policija intervenirala na drugom graničnom prijelazu Bijača nedaleko od Ploča te je uspostavljen promet koji je bio blokiran od danas u 11.00 sati", objavili su lokalni mediji pozivajući se na očevice.

Policija je u Gorici kod Gruda najprije upozorila okupljene da prosvjed nije najavljen i odobren te da time čine kazneno djelo, nakon čega se nekoliko desetaka bivših branitelja mirno razišlo.

Istodobno, nekoliko prosvjednika odbilo je postupiti po zahtjevu policije na drugom graničnome prijelazu Bijača nedaleko od Ploča. Nakon toga pripadnici interventne policije i pripadnici Jedinice za posebne namjene izveli su akciju i osigurali odvijanje prometa.

Po medijskim navodima nekoliko branitelja je uhićeno, no u MUP-u Županije zapadnohercegovačke nisu mogli potvrditi tu informaciju do okončanja policijske akcije.

Nekoliko desetaka branitelja u utorak u 11:00 sati potpuno je blokiralo granične prijelaze Gorica i Bijača. Oni traže da Parlament Federacije BiH prihvati Rezoluciju po kojoj bi bivši branitelji dobivali naknade. Federalni parlament odbio je danas uvrstiti tu inicijativu, a resorni ministar branitelja Salko Bukvarević istaknuo je da je dio zahtjeva branitelja već uvažen.

Osnovni zahtjev iz predložene rezolucije je da razvojačeni branitelji koji su se borili u proteklom ratu u BiH dobiju po 6 maraka za svaki mjesec sudjelovanja na prvoj borbenoj crti te da bude sastavljen nov, jedinstveni registar branitelja.

U nekoliko navrata ta je udruga najavljivala blokadu cijele Federacije BiH, no najčešće su uspijevali blokirati tek nekoliko graničnih prijelaza između BiH i Republike Hrvatske na području Hercegovine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene