Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veći mortalitet

Polarne medvjediće ubija topljenje leda na Arktiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladunci polarnih medvjeda koji sa svojim majkama moraju plivati na velikim udaljenostima zbog toga što se njihovo ledeno stanište topi imaju veći mortalitet od mladunčadi koja ne moraju daleko plivati, kaže se u novoj studiji.

Polarni medvjedi love, hrane se i mladunce donose na svijet na ledu ili na kopnu i nisu po prirodi morska stvorenja. Ranije izvješća su zabilježila da pojedine životinje plivaju stotine kilometara kako bi došle do ledenih platformi ili kopna no posljednja studija je jedna od prvih koja pokazuje da ti plivački maratoni predstavljaju veću opasnost za polarne medvjediće.

'Klimatske promjene izmiču led ispod šapa polarnih medvjeda i tjeraju ih da plivaju na većim razdaljinama kako bi našli hranu i stanište', rekao je koautor studije Geoff York iz fondacije World Wildlife.

York je rekao da su po prvi puta duga plivanja kvantitativno izmjerena. Kako bi prikupili podatke istraživači su koristili satelite i pratili 68 medvjedica s GPS ogrlicama tijekom šest godina, od 2004. do 2009. godine, te su ustanovili da u nekim slučajevima medvjedi plivaju i po pedesetak kilometara odjednom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šetala se s muškarcem Strava na planini: Ženu pronašli mrtvu nakon što ju je progonio medvjed Snimka medvjedića u brlogu iznad Bakarca - 1 U blizini Bakarca VIDEO Mala šetnja pretvorila se u pravu dramu: Snimao dva mladunca, a onda mu je medvjedica pokazala gdje mu je mjesto

Medvjedići ne mogu biti dugo u hladnoj vodi, a i teže im je plutati

Tijekom šest godina praćenja zabilježeno je 50 plivanja na duge razdaljine do ukupne udaljenosti od čak 685 kilometara i trajanju od gotovo 13 dana, po studiji predstavljenoj na konferenciji međunarodne udruge za medvjede u Ottawi, u Kanadi.

Kada su ogrlice stavljene, 11 polarnih medvjedica koje su plivale na duge udaljenosti imale su mladunce, a pet od tih medvjedica izgubilo je svoje medvjediće tijekom plivanja što je mortalitet od 45 posto, utvrdila je studija. Medvjedići koji s majkama nisu plivali tako daleko imali su mortalitet od 18 posto, kaže se u studiji.

Pored nevremena na otvorenom moru medvjedićima, u odnosu na odrasle medvjede, duga razdoblja u arktičkim vodama otežavaju dva čimbenika, rekao je Steve Anstruop, glavni znanstvenik skupine za zaštitu polarnih medvjeda, Polar Bears International.

'Mladi medvjedi nemaju mnogo sala i stoga nisu dobro izolirani te ne mogu biti jako dugo u hladnoj vodi', rekao je Amstrup. A kako su mršaviji od svojih roditelja 'vjerojatno ne plutaju na površini kao stariji medvjedi tako da će na nemirnom moru teže uspijevati držati glave nad vodom', objasnio je Amstrup. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene