Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Pokrenuta istraga protiv jataka haaškog optuženika Župljanina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podnijelo je zahtjev za istragu protiv sedam osoba osumnjičenih da su pomagali haaškom optuženiku Stojanu Župljaninu u skrivanju.

Kako je u četvrtak priopćeno iz Tužiteljstva, njih se sumnjiči da su Župljaninu od lipnja 1999. do 11. srpnja ove godine kad je uhićen, davali utočište u svojim kućama, stanovima i vikendicama na području Novog Sada, Bačkog Petrovca, Subotice, Pančeva i Beograda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovršena istraga Trovanje mineralnom: Policija otkrila što se dogodilo, prijavljene su dvije žene Talijanska policija Zloporaba fondova EPPO radi punom parom: U tri EU članice uhićeno 17 osoba, zaplijenjen nakit, satovi, zlato

U zahtjevu za istragom navodi se da su osumnjičeni osobno podržavali odbjeglog Župljanina, pomagali ga financijiski, dostavljali mu odjeću i druge potrebne predmete, pomogli u pribavljanju lažnih isprava o identitetu, održavali s njim vezu, obavještavali ga o poduzetim mjerama tijela gonjenja, organizirali tajne susrete, proslave i večere sa starim prijateljima.

Župljanin je uhićen 11. lipnja ove godine u naselju Sodara u Pančevu, u stanu bivšeg jugoslavenskog reprezentativca u ragbiju Nikole Tepića, te je tvrdio da on nije haaški bjegunac, već da se zove Branislav Vukadin i da nema veze s ratnim zločinima, ali je analizom DNK potvrđen njegov identitet.

Haaškom sudu, koji ga tereti za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Bosni i Hercegovini, izručen je 21. lipnja.

Tužiteljstvo u priopćenju nije navelo imena, već inicijale osumnjičenih, ali sa sigurnošću se može reći da su među njima spomenuti Tepić i negdašnji ministar SR Jugoslavije za poljoprivredu i šumarstvo, profesor novosadskog Ekonomskog fakulteta Koviljko Lovre, kojega su srbijanski mediji ranije spominjali kao Župljaninova prijatelja i jataka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene