Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pokopano 12 pripadnika Armije BiH stradalih u sukobu s Hrvatima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Mostaru je popodne obavljen zajednički posljednji ispraćaj dvanaestorice pripadnika Armije BiH, poginulih u hrvatsko-bošnjačkim sukobima 1993., čija su tijela pronađena prošle godine u masovnoj grobnici u prigradskom naselju Gorancima.

Među pokopanima su i tijela deset pripadnika Armije BiH koji su u svibnju 1993. bili zarobljeni u mostarskoj poslovnoj zgradi 'Vranici', a onda im se izgubio svaki trag sve do 2007. kad su pronađeni u masovnoj grobnici u Gorancima. Za trojicom pripadnika Armije BiH zarobljenih u 'Vranici', a onda nestalih još se traga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićen Naser Orić, ratni zapovjednik Armije BiH Slika nije dostupna Spriječeno krijumčarenje kosovskih Albanaca u Hrvatsku

Na Haaškom sudu u tijeku je postupak protiv bosansko-hercegovačkih Hrvata 'Prlića i ostalih' koji su optuženi za stradanja Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Predvodeći pogrebni obred, pred mnoštvom nazočnih, poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić je pozvao da se za stradanje tih, kako je rekao, 'mostarskih heroja' ne treba osvećivati.

'Tolerancija je najveći stupanj moći, a osveta je prvi znak slabosti', kazao je Cerić. Pozvavši se na 'islamsku tradiciju', Cerić je rekao da treba sačuvati 'vrijednosti slobode, vjere i časti'.

Nazočnima, među kojima su bile i predstavnice udruge 'Majke Srebrenice', obratio se i predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, rekavši kako suosjeća s bolom obitelji stradalih. Silajdžić je, podsjetivši na ratna stradanja pripadnika Armije BiH, istaknuo da 'borbu za BiH sada treba nastaviti drugim sredstvima'.

'BiH je na putu prema Europskoj uniji i NATO-u i probija sve okolnosti koje nam nekad ne idu na ruku', kazao je Silajdžić.

Nakon vjerskog obreda na trgu u središtu Mostara posmrtni ostatci ubijenih preneseni su gradom do groblja gdje su u njihovu čast ispaljeni vojni plotuni.

Vjerskom obredu i pokopu nazočio je i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene