Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pokopan Boris Jeljcin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijelo Borisa Jeljcina pokopano je u srijedu i tako je i simbolično završilo razdoblje ruskoga prijelaza iz sovjetske u nezavisnu državu, javljaju agencije o svečanome oproštaju Rusije od prvoga postsovjetskoga predsjednika.

Nakon kratke molitve pravoslavnih svećenika, drveni lijes spušten je u zemlju uz zvuke ruske himne na moskovskome Novodjevičnome groblju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bill Clinton otkrio: 'Jeljcin pijan u gaćama zvao taksi pred Bijelom Kućom' Slika nije dostupna Tisuće ljudi na posljednjem ispraćaju Borisa Dvornika

Svečanost je predvodilo dvadesetak u bijelo odjevenih svećenika, a među uglednicima na pogrebu bio je ruski predsjednik Vladimir Putin i dvojica nekadašnjih američkih predsjednika, javlja Associated Press.

Moskovskom sabornom crkvom Krista Spasitelja 85 su minuta odjekivale molitva i zborna pjesma.

Bio je to spokojan kraj jednog od najdramatičnijih i
najkontroverznijih života dvadesetoga stoljeća, piše AP. "Cijela
dramatična povijest dvadesetoga stoljeća odrazila se na Borisu Nikolajeviču", kaže se u pismu patrijarha ruske pravoslavne crkve Alekseja II. "Bio je snažan pojedinac i preuzeo je odgovornost za sudbinu zemlje u teškim i opasnim vremenima korjenitih promjena", kaže se u pismu koje je na pogrebu pročitao mitropolit Juvenalij.

France Presse javlja kako su na pogrebu i nekadašnji američki predsjednik Bill Clinton i George Bush, također nekadašnji predsjednik i otac današnjega predsjednika SAD-a, te nekadašnji sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov.

Pogrebna je povorka izašla iz crkve Krista Spasitelja uz zvuke zvona nešto prije 16 sati po lokalnome, odnosno 15 sati po srednjoeuropskome vremenu, javlja dpa.

Jeljcin je u ponedjeljak umro od zatajenja srca u dobi od 76 godina, a pokopan je u srijedu popodne na moskovskome Novodjevičnom groblju, posljednjem počivalištu mnogih ruskih književnika i skladatelja.

Policijski je kordon stajao uz cestu kojom je išla povorka, a
policajci su je pozdravljali.

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je srijedu danom žalosti, zastave su spuštene na pola koplja, a zemlja se pridržava stare sovjetske tradicije otkazivanja zabavnoga programa na televiziji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene