Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pokopan Arthur C. Clarke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Legendarni britanski pisac znanstvene fantastike Sir Arthur C. Clarke, koji je umro u srijedu u bolnici u Šri Lanki u 91. godini, pokopan je u subotu u Colombu, glavnom gradu svoje druge domovine.

Arthura Charlesa Clarkea često su nazivali 'znanstvenim piscem znanstvene fantastike', jer se po realističnoj viziji budućnosti razlikovao od drugih futurista mnogo nevjerojatnije mašte. Njegove omiljene teme bila su otkrića i istraživanja u dalekom svemiru i u Zemljinim oceanskim dubinama između kojih se prostirala, po Clarkeu, ne baš posebno značajna egzistencija ljudskog roda na Zemlji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Snimlje 1973., a potom zaboravljen Izgubljeni album Arthura Leeja ugledat će svjetlo dana nakon 38 godina Slika nije dostupna Uhvaćen na 'djelu': Koga ljubi Russell Brand, a da nije Katy Perry?

Premda je u dugoj karijeri napisao više od 80 knjiga i stotine članaka, najslavniji mu je bio scenarij za klasik Stanleya Kubricka, "2001.: Odiseja u svemiru". Taj film iz 1968. godine temelji se na Clarkeovoj pripovijetki iz 1951., naslovljenoj "Sentinel", 'Stražar'. Uz relativno oskudnu naraciju, ali i pionirsku uporabu vizualnih efekata, film govori o tehnološkom usponu ljudske vrste i njezinu traganju za svojim kozmičkim podrijetlom.

U Šri Lanku, svoju drugu domovinu, preselio je 1956. godine i subotu je, prema vlastitoj želji, pokopan u Colombu.

Predsjednik Šri Lanke Mahinda Rajapakse pozvao je na nacionalnu minutu šutnje, a lokalni su listovi pisali o "posljednjem putovanju titana". Prema vlastitoj želji, piscu će na nadgrobnoj ploči pisati: "Ovdje leži Arthur Clarke. Nikada nije odrastao, ali nikada nije prestao rasti".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene