448597
448597
448597
448597
448597

Sporazum kojim je završen rat, a koji je složio ovakvu kartu BiH

  • , 01.09.2016., 08:00
  • Autor:
  • komentara

Održavanje referenduma u suprotnosti je s Daytonskim sporazumom. Njime je BiH podijeljena na dva entiteta, a funkcije se dijele po etničkom ključu.

 
 
 
 
Danijel Vrbota o složenom sustavu u BiH (Video: Dnevnik Nove TV)
Danijel Vrbota o složenom sustavu u BiH (Video: Dnevnik Nove TV)

Daytonskim sporazumom završen je rat u Bosni i Hercegovina, a zemlja je njime podijeljena na Federaciju BiH kojoj pripada oko 51% teritorija, Republiku Srpsku s oko 49% teritorija i distrikt Brčko koji je jedinstvena administrativna jedinica lokalne samouprave pod suverenitetom BiH.

Federacija BiH je podijeljena na deset autonomnih kantona. U pet većinu imaju Bošnjaci, u tri Hrvati, dok su dva etnički miješana. Svaki od kantona ima svoju vladu.

Republika Srpska, za razliku od Federacije je unitarna i nije podijeljena na kantone.

Posljednji popis stanovništva u BiH obavljen je prije gotovo tri godine, a zbog sporenja oko metodologije, na objavu se čekalo više od dvije i pol godine. Dužnosnici Republike Srpske rezultate ne priznaju. Prema popisu, od ukupno nešto više od 3 milijuna i 530 tisuća stanovnika, gotovo dvije trećine živi u Federaciji, a jedna trećina u Republici Srpskoj.

Prema etničkoj pripadnosti, u BiH živi 50,11% Bošnjaka, 30,78% Srba i 15,43% Hrvata. Usporedbe radi, prema popisu iz 1991. u susjednoj je zemlji bilo 43,47% Bošnjaka , 31,21% Srba te 17,38% Hrvata.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se