Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Za organizirani zločin

Podignuta optužnica protiv srpskog tajkuna Miškovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijansko državno odvjetništvo za organizirani zločin podiglo je optužnicu protiv jednog od najpoznatijih i najbogatijih srpskih tajkuna Miroslava Miškovića.

Srbijansko državno odvjetništvo za organizirani zločin podiglo je optužnicu protiv vlasnika 'Delta holdinga' i jednog od najpoznatijih i najbogatijih srpskih tajkuna Miroslava Miškovića, njegova sina Marka i suradnika osumnjičenih za zloporabe prilikom privatizacije cestovnih poduzeća, potvrdio je predstavnik državnog odvjetništva Miljko Radisavljević.

Optužnica tereti Miroslava Miškovića i još 10 njegovih suradnika da su zloporabama i makinacijama oštetili cestovna poduzeća za oko 154 milijuna eura, a državni proračun Srbije za oko 4,3 milijuna eura, objasnio je Radisavljević, dodajući da su optužnicom obuhvaćeni i Miškovićev sin Marko kao i vlasnik "Nibens grupe" Milo Đurašković.

Pročitajte i ovo Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera Vjekoslava Bach nagodila se s USKOK-om Nije jedina Poznata voditeljica sve priznala i nagodila se s USKOK-om: Pogledajte koju je kaznu dobila

>> Srpskom milijarderu Miškoviću produžen pritvor, na slobodi bi uznemirivao javnost

Sin Miroslava Miškovića Marko nalazi se u kućnom pritvoru i pod elektroničkim nadzorom, a državno je odvjetništvo predložilo da Miškoviću i Đuraškoviću sud produlji pritvor u kojemu se već nalaze pet mjeseci jer jer je žalbeni sud odbio žalbe obrane i zahtjev da ih se pusti na slobodu.

Za kaznena djela iz optužnice srbijanski kazneni zakon predviđa do 10 godina zatvora. Prema objašnjenju državnog odvjetništva, šestero Miškovićevih i Đuraškovićevih suradnika optuženo je za pomoć pri zloporabi ovlasti, a dvoje za utaju poreza.

Miroslav Mišković i Đurašković uhićeni su 12. prosinca 2012. godine i osumnjičeni su za milijunske štete prouzročene zloporabama i makinacijama u privatiziranim cestovnim poduzećima. Miroslav i Marko Mišković saslušavani su prije uhićenja u policji i ministarstvu pravosuđa u svojstvu građana, a policija je nekoliko dana kasnije spriječila Marka Miškovića da privatnim zrakopolovom napusti zemlju i otputuje u London, te mu oduzela putovnicu.

Miroslav Mišković vlasnik je “Delta holdinga”, poslovnog sustava koji je do 2011. godine imao 25.000 uposlenika i ostvarivao tri milijarde eura ukupnog prihoda, a sada ima oko 7.700 zaposlenih i jedna je od pet najvećih tvrtki u Srbiji. Početkom 2011., Mišković je belgijskoj tvrtki “Delhaize” prodao trgovinski lanac “Delta Maxi” za 932,5 milijuna eura.

Mišković je krajem prošle godine dospio i središte pozornosti medijia i javnosti nakon što je u drugoj polovici studenog potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić, najavljujući jednu u nizu akcija protiv korupcije, priopćio da su započele predistražne radnje o poslovanju “Delta holdinga” čiji je Mišković vlasnik. Mišković je svoj poslovni imperij i veliko bogatstvo počeo stjecati koristeći povlašten položaj koji je imao zahvaljujući vezama s režimom Slobodana Miloševića. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene