Obavijesti Video Pretražite Navigacija
3 u pritvoru, 2 u bijegu

Srbija: 30-godišnjaci novačili sunarodnjake za okrutnu Islamsku državu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekolicina mladića iz Srbije osumnjičena je da su financirali i organizirali novačenja za oružane sukobe u Siriji.

Kako je priopćilo Tužiteljstvo, optužnica je podignuta protiv Abida Podbićanina (35), Seada Plojovića (31), Tefika Mujovića (34) i Izudina Crnovršanina (35) iz Novog Pazara i Ferata Kasumovića (30) iz Beograda.

Pročitajte i ovo James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji

Plojović, Crnovršan i Kasumović se nalaze u pritvoru od početka ožujka ove godine, a nakon podizanja optužnice sud im je produžio pritvor, a Podbićaninu i Mujoviću, koji su u bijegu, određen je pritvor, naloženo izdavanje tjeralice i predloženo da im se sudi u odsutnosti.

Kako se navodi u optužnici, postoji opravdana sumnja da su Podbićanin i Mujović početkom 2013. uspostavili vezu s organizacijama "Islamska država Iraka i Levanta" i "Front Al-Nusra", koje su UN proglasile za terorističke, s ciljem da nasilnim putem preuzmu vlast u Siriji.

Ratnica pobjegla od IS-a i otkrila tko je u toj organizaciji NAJGORI ČOVJEK!

''Njihov cilj je bio i da po rušenju vlasti u Siriji njen teritorij koriste kao bazu za otpočinjanje terorističkih napada s istim namjerama i na susjedne države, najprije Irak, a potom i više drugih država u regiji Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i južne i centralne Europe, uključujući i Srbiju, s ciljem nasilnog stvaranja buduće globalne islamske države "kalifata"- prenose srpski mediji dijelove optužnice i dodaju kako se "sumnja da su Podbićanin i Mujović zajedno s Plojovićem i Crnovršaninom od istomišljenika u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Luksemburgu kontinuirano prikupljali novac i financirali odlazak više građana Srbije i drugih zemalja, najprije u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište".

U optužnici se navodi kako su unovačeni iz raznih zemalja dolazili u Novi Pazar gdje su im "organizirali prihvat radi odmora, opremanja i pružanja neophodnih informacija prije nastavka puta", a Mujović ih je dočekivao u Istanbulu i financirao njihovo prebacivanje iz Turske u kampove za obuku na sjeveru Sirije. Prema navodima optužnice, Podbićanin, Mujović, Crnovršanin i Kasumović su se u Siriji pridružili oružanom dijelu terorističkog udruženja ISIL, a Podbićanin, Mujović i Kasumović su sudjelovali i u oružanim akcijama, dok je Podbićanin zapovijedao jednom takvom postrojbom. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene