Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POMPEJI

ZAUVIJEK 'SMRZNUTI' Majka i dijete tijekom igre poginuli pod lavom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iza izlijevanja vulkana Vezuva neka su trupla ostala jezivo sačuvana u onom obliku u kojem su poginule osobe taj put dočekale tragične trenutke.

Restauratori su počeli s obnovom 86 Rimljana čiji su posmrtni ostaci ostali pod silinom lave koja je prije 1900 godina uništila Pompeje, javlja Daily Mail.

Pročitajte i ovo Pitbuli napali dijete tragedija u Italiji Dva pitbula rastrgala 13-mjesečnog dječaka dok se igrao u dvorištu: Majka ga je pokušala spasiti, nju su izgrizli U rimskoj vili u Pompejima pronađena mala spavaća soba - 3 Dio rimske vile FOTO Novo otkriće baca svjetlo na život robova u rimskim Pompejima

Iza izlijevanja vulkana Vezuva neka su trupla ostala jezivo sačuvana u onom obliku u kojem su poginule osobe dočekale tragične trenutke. Tako se i danas može vidjeti kako ih je vruća lava u trenutku ostavila zauvijek nepomične.

Jedna od fotografija primjerice prikazuje majku s podignutim rukama, i dijete koje joj je, pretpostavlja se, netom prije njihove smrti u igri odmaralo na trbuhu. Istraživači su utvrdili da je dijete tada imalo oko četiri godine. Znanstvenici su prema posmrtnim ostacima mogli procijentii što su ljudi prije toliko stoljeća radili trenutke prije pogibije.

Na nekima je ostao zabilježen čak i bolan izraz lica.

Pompeji su bili veliki rimski grad uništen u erupciji vulkana Vezuva 24. kolovoza 79. godine., u kojoj je stradalo 2 tisuće ljudi, a lokacija je zbog pepela preko 1600 godina ostala neotkrivena.

Zaplijenjeno 6 miijuna eura od bivšeg direktora nalazišta u Pompejima

Erupciji Vezuva prethodili su brojni potresi od kojih je najrazorniji bio onaj 67. godine.

Kobno podne

Do 24. kolovoza 79. godine za Vezuv se vjerovalo kako je obična planina. Negdje oko 12 sati uz strahovit prasak krater vulkana se rasprsnuo od nagomilanog pritiska. Eksplozija je izbacila stup vulkanskog materijala visok oko 20 km, koji je slijedila kiša malog kamenja, te vulkanskog pepela koji je zatrpao sve u radijusu od 70 km. U vrijeme erupcije u Pompejima je živjelo oko 20.000 ljudi.

Znanstvenici Pompeii Archaeological Sitea sada trupla koja se čuvaju pod posebnim uvjetima pripremaju za nadolazeću izložbu "Pompeji i Europa".

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene