Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje predsjednika

KAOS U FRANCUSKOJ 'EURO ne smije biti ugrožen!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Početak Svjetskog nogometnog prvenstva Francuska dočekuje u potpunom kaosu.

Štrajk sindikata, zbog izmjena radnog zakonodavstva, uzrokuje velike probleme u Marseilleu i Parizu u kojem se danas igra prva utakmica Europskog nogometnog prvenstva. Željeznice su odlučile pojačati štrajk, uključujući i obustavu linije metroa, koja vozi upravo prema stadionu Stade de France na kojem bi danas trebala biti utakmica Francuske i Rumunjske koja otvara Euro 2016.

Nogometni fanovi pristižu u Pariz trpe smrad iz kontejnera za smeće koji se danima nisu praznili zbog štrajka. Na ulicama glavnog grada Francuske je 3000 tona nepokupljenog smeća budući da gradska čistoća u Parizu - ne radi. Slična je situacija i u Marseilleu gdje se također igraju utakmice prvenstva.

Situacija će u Francuskoj biti samo još gora jer je za 14. lipnja najavljen generalni štrajk u cijeloj zemlji. Štrajk su najavili i sindikati pilota Air Francea.

Osim toga, zemlja koja tijekom nogometnog prvenstva očekuje 10 milijuna posjetitelja, pod velikim je pritiskom zbog mogućih terorističkih napada te su sigurnosne službe u punom stupnju pripravnosti. Sigurnost osigurava 90.000 pripadnika vojske i policije te 13.000 iz privatnih zaštitarskih tvrtki.

Francuski predsjednik Francois Hollande upozorio je sindikate da ne pokušavaju omesti svojim akcijama otvaranje prvenstva.

'Dužnost svih nas je osigurati da se prvenstvo odvija neometano i bez incidenata. Apeliram na glas razuma i odgovornosti jer država mora ispuniti svoju dužnost - i hoće, te ćemo poduzeti sve što bude potrebno kako bi prvenstvo proteklo u redu', poručio je Hollande koji očito ne namjerava povući sporni zakon o radu koji je izazvao pobunu sindikata.

No, sindikati ne odustaju od svojih akcija i poručuju da nisu oni odlučili kada će se održati Euro.

'Ovdje se događa jedan veliki društveni pokret za promjene u radnom zakonodavstvu i želimo da pregovori o kolektivnim ugovorima bude otvoreni za sve. Zbog sindikalnih akcija sigurno će biti problema na Euru, no mi ćemo nastaviti sa štrajkom', izjavio je Berger Cernon, generalni tajnik sindikalne unije a prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Radnici Luke Zadar u štrajku - 1 štrajk do daljnjega Radnici Luke Zadar u očaju: "Da nisam kod roditelja, ne bih preživio mjesec" Novčanica od 50 eura 50 eura Nasjela na lažne eure: Policija podsjeća kako ih prepoznati

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene