Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počeo proces beatifikacije Ivana Pavla II.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Važan korak u službenoj etapi prema beatifikaciji i kanonizaciji Ivana Pavla II., počeo je u ponedjeljak u bazilici svetog Ivana Lateranskog u Rimu ceremonijom, koju je predvodio papin rimski vikar, kardinal Camillo Ruini.

Ivan Pavao II. "bio je čovjek izvanredne unutarnje slobode koji se izražavao u više pravaca", rekao je Ruini istakvnuši da je Wojtyla bio "ponajprije čovjek koji nije odustajao od teških stajališta, odluka".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Triput nas posjetio Poseban odnos Ivana Pavla II. i Hrvatske: Ostavio je dubok trag Slika nije dostupna Put u Vatikan VIDEO: Vlak s hodočasnicima krenuo iz Wojtyline rodne Poljske

Upravo zbog toga, zbog tih odluka, za neke je bio neugodna osoba, kazao je kardinal Ruini.

- Prava ljubav prema Bogu je neodvojiva od ljubavi prema bližnjemu i od strasti za njegovim spasenjem. I zbog toga, čovjek koji je volio Boga intenzitetom kojim je to činio Ivan Pavao II., nije mogao ne biti svjedokom izvanredne predanosti za braću, kazao je Ruini.

Svi oni koji su upoznali Papu Wojtylu, iz bliza ili iz daleka, bili
su "pogođeni bogatstvom njegove humanosti", kazao je Ruini i zaključio: "Tolika punoća čovječnosti koincidira s njegovim odnosom prema Bogu, drugim riječima s njegovom svetosti".

Svečanoj misi u Vatikanu prisustvovao je krakovski nadbiskup kardinal Stanislaw Dziwisz, dugogodišnji osobni tajnik Ivana Pavla II. te pročelnik Kongregacije za pitanje svetaca kardunal Jose Saraiva Martins, kao i francuska časna sestra Marie Simon-Pierre (46), koja je neobjašnjivo ozdravila od Parkinsonove bolesti što će u kauzi biti glavni razlog za traženje proglašenja Wojtyle blaženikom.

Postulator kauze za beatifikaciju Ivana Pavla II., poljski svećenik msgr. Slawomir Oder, izjavio je kako je neobjašnjivo ozdravljenje časne sestre glavni razlog za beatifikaciju, no kazao je da postoje i drugi slučajevi ozdravljenja ili drugih dobročinstava koje su doživjeli oni koji su molili Ivana Pavla II. za pomoć.

Papa Wojtyla umro je na današnji dan, 2. travnja 2005. Bio je voljen u cijelome svijetu, posebice među mladima, te i dalje privlači veliku pažnju vjernika koji su stigli u Rim iz cijeloga svijeta pratiti ceremoniju beatifikacije. 

Beatifikacija Ivana Pavla II. kreće se ubrzanim koracima ako se zna da je otvaranje procesa 13. svibnja 2005., najavio Benedikt XVI., upravo u bazilici svetog Ivana Lateranskog za vrijeme prvog susreta novog Pape s vjernicima i svećenicima Rima.

Tijekom ceremonije predana je cijela dokumentacija kauze za beatifikaciju Karola Wojtyle Kongregaciji za pitanje svetaca koja treba razmotriti razloga za i protiv beatifikacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene