Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Socijalisti favoriti

Počeo drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuzi su u nedjelju ujutro počeli glasovati u drugom krugu parlamentarnih izbora na kojima se očekuje da će Socijalistička stranka predsjednika Francoisa Hollandea dobiti potrebnu većinu za povedbu svoga programa.

Francuzi biraju 541 zastupnika nakon što je 36 već izabrano u prvom krugu 10. lipnja, obilježenog niskom stopom sudjelovanja (42,7 posto).

Mjesec i pol nakon što je na predsjedničkim izborima pobijedio Nicolasa Sarkozyja, Francois Hollande bi trebao osvojiti uvjerljivu većinu, ili čak apsolutnu koja bi ga oslobodila koalicije s ekolozima i radikalnom ljevicom.

Većina anketa upućuje da će Socijalistička stranka i dvije male savezničke stranke dobiti više od 289 od 577 mjesta u parlamentu. U prvom su krugu socijalisti i razne lijeve stranke osvojili 34,4 posto glasova, ekolozi 5,4 posto, a radikalna ljevica 6,9 posto glasova.

Parlamentarna bi desnica, koja je dobila 34 posto glasova u prvom krugu, prema anketama mogla postići i u nedjelju zamjetan rezultat.

Nedjeljne bi izbore mogao obilježiti povratak u parlament krajnje desne Nacionalne fronte, pod vodstvom Marine Le Pen, koja bi mogla dobiti tri ili četiri mjesta. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Vijetnamci angažiranje botova Vijetnamci lajkaju HDZ: "Svi ih kupuju. Netko kupuje iz Vijetnama, netko iz Kozari Puteva" Francuska šalje vojsku u Ukrajinu? 2000 vojnika Ruski obavještajci tvrde da Francuska šalje vojsku u Ukrajinu i upozoravaju: "Postat ćete legitimna meta za napad"

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene