Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počelo suđenje za zločine u Omarskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred Sudom Bosne i Hercegovine otvorena je glavna rasprava prema optužnici koja Željka Mejakića i još trojicu bosanskih Srba tereti za ratne zločine počinjene 1992. godine na području Prijedora.

Mejakića, koji je obnašao dužnost zapovjednika zloglasnog logora Omarska, te Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića za zločine počinjene protiv nesrpskog stanovništva optužio je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) no taj je predmet, sukladno "izlaznoj strategiji" Tribunala, potom prepušten Sudu BiH, a optuženici koji su bili u zatvoru u Scheveningenu su u svibnju ove godine prebačeni u Sarajevo.

Pročitajte i ovo GP Slavonski Brod Mnogi su spajali Kolone na granicama, a sezona još nije pravo ni počela: Na prijelaz se čeka satima Rudnik Mramor Zatočen jedan radnik Zbog ignoriranja radnika došlo do nesreće u rudniku: "Naši vapaji su godinama isti, radimo u skučenom prostoru"

U optužnici se precizira kako su Mejakić i ostala trojica izravno
sudjelovali u sustavnom progonu i zarobljavanju civila te njihovom odvođenju u logore Omarska, Keraterm i Trnopolje. Navodi se kako su zatočenici tamo držani u nehumanim uvjetima te da su podvrgavani fizičkom i psihičkom zlostavljanju.

Mejakića se po zapovjednoj odgovornosti tereti za zločine nad oko tri tisuće zatvorenih u Omarskoj, a Grubana kao zapovjednika smjene za smrt četvorice zatočenika.

Dušan Fuštar, koji je također bio zapovjednikom smjene, optužen je za ubojstvo 20 zatvorenika, a Knežević kao bivši stražar za niz pojedinačnih slučajeva zlostavljanja i ubojstava.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene