Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbacuju optužbe

Počelo suđenje trojici čelnika Crvenih Kmera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje trojici političkih čelnika režima Crvenih Kmera u Kambodži počelo je u Phnom Penhu, pružajući posljednju priliku žrtvama da nakon više od 30 godina shvate događaje koji su odveli u smrt oko dva milijuna ljudi.

Najviši dužnosnici totalitarnog marksističkog režima Pola Pota (1975.-79.) koji su još na životu, optuženi su za genocid, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti, u velikom suđenju koje će potrajati godinama i u okviru kojega će se saslušati oko 4.000 svjedoka.

Stotine Kambodžanaca - redovnika, studenata i preživjelih - naguralo se u sudnicu, odvojeni od optuženika golemim staklom, u modernoj zgradi u predgrađu prijestolnice.

Ideolog režima Nuon Chea, bivši ministar vanjskih poslova Ieng Sary i predsjednik ‘Demokratske Kampučije’ Khieu Samphan nazočili su na prvom čitanju optužnice.

Bivša ministrica za socijalna pitanja i ‘prva dama’ Ieng Thirith, supruga Ienga Saryja, koja pati od gubitka pamćenja, demencije i vjerojatno Alzheimerove bolesti, proglašena je nesposobnom za suđenje.

‘Komunistička partija Kampučije pretvorila je Kambodžu u golemi koncentracijski logor, nametnuvši čitavom jednom narodu sustav čija je okrutnost i dan-danas izazov zdravom razumu’, rekla je kambodžanska državna odvjetnica Chea Leang.

Tužiteljica je podsjetila na ‘nemilosrdnost nasilnih odvođenja ljudi’, na ‘neljudske uvjete’ prisilnog rada i na prisilne brakove u kojima su žrtve bile ‘seksualni robovi’ pod prijetnjom pogubljenja.

‘Ti naređeni zločini koje su provodili optuženici među najtežim su zločinima u novijoj povijesti kojima je bio izložen jedan narod’, rekla je, navodeći primjer logora na sjeverozapadu zemlje u kojemu je svakodnevno umiralo 70 do 80 ljudi.

No trojica osamdesetogodišnjaka koji odbacuju optužbe mogla bi iznevjeriti očekivanja žrtava.

Dok mnogi strahuju da će neki optuženici umrijeti prije izricanja presude, sud, nerijetko na meti kritika zbog sporosti, odvojio je proces kako bi ubrzao proceduru. Dio suđenja koji je počeo u ponedjeljak tiče se prisilnog premještanja stanovništva i zločina protiv čovječnosti.

Ovo je drugo suđenje međunarodnog suda. U srpnju 2010. Douch ili Kaing Guek Eav, upravitelj zatvora S21 u prijestolnici u kojemu je mučeno oko 15.000 ljudi prije nego su bili pogubljeni, osuđen je na 30 godina zatvora. Presuda u žalbenom postupku očekuje se 3. veljače. (Hina)

Pročitajte i ovo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece OŠ Ribnikar u svibnju je pogodila tragedija Suđenje Otac dječaka ubojice šokirao sve u sudnici: Njegove riječi iznenadile prisutne

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene