Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zakonitost dvojbena'

Počelo suđenje najmlađem zatvoreniku Guantanama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Porotnici mogu u obzir uzeti dob Omara Khadra prilikom odlučivanja je li on kanio počiniti ratni zločin u Afganistanu kada je imao 15 godina, rekao je američki vojni sudac kandidatima za porotnike na suđenju kanadskome zatvoreniku.

Suđenje je počelo u utorak odabirom porotnika i time je SAD postao prva nacija nakon Drugog svjetskog rata koja pred vojnim sudom sudi za ratni zločin osobi koja je bila maloljetna u vrijeme počinjenja navodnog zločina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kongres se protivio "NIJE BILO POGREŠNO POKUŠATI" Barack Obama nije ispunio jedno od svojih najvažnijih obećanja Slika nije dostupna Prvi intervju medijima Napadi 11. rujna: Majka jednog samoubojice tvrdi da joj je sin živ u Guantanamu

Khadr je najmlađi od 176 zatvorenika u Guantanamu. Uhićen je 2002. na afganistanskoj bojišnici, u dobi od 15 godina. Sada ima 23 godine, a trećinu svog života proveo je u zatvoru u američkoj vojnoj bazi na Kubi.

Tereti ga se po pet točaka optužnice koje mu mogu donijeti kaznu doživotnog zatvora. Sudi mu se za ubojstvo američkog časnika, pokušaj ubojstva, špijunažu, urotu i pomaganje teroristima.

'Zakonitost suđenja dvojbena'

Omar je, po vlastitom priznanju, bacio bombu koja je usmrtila američkog specijalca neposredno prije nego je i sam ranjen. Njegov odvjetnik pokušao je osporiti to priznanje, tvrdeći da je ono iznuđeno mučenjem. Tužitelji tvrde da je s njime postupano na human način te da je priče o mučenju izmislio.

UN je ocijenio da je zakonitost suđenja dvojbena te da bi ono moglo biti opasan presedan za djecu vojnike širom svijeta. ‘Pravni standardi za maloljetnike jasni su, djeci se ne bi smjelo suditi pred vojnim sudovima’, rekao je Radhika Coomaraswamy, posebni izaslanik UN-a za djecu u oružanim sukobima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene