Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Navodno trgovao utjecajem

Počelo suđenje bivšem predsjedniku Njemačke: 'Ovo nije lagan dan za mene'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog navodne 'trgovine utjecajem' na sudu se našao bivši predsjednik Njemačke Christian Wulff.

Sudski proces protiv bivšega njemačkog predsjednika Christiana Wulffa, koji je u veljači 2012. bio prisiljen podnijeti ostavku, počeo je u četvrtak u Hannoveru, gdje mu se sudi za zloupotrebu položaja.

Pročitajte i ovo Julian Assange mogao bi biti izručen SAD-u ročište o odluci 20. svibnja SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje, obitelj u nevjerici: " To su besramna zavaravanja" Ana Stavljenić Rukavina Žalba tužiteljstva Sud ponovo odlučuje o zlouporabi položaja bivše ministrice: Uz Bandića unaprijed odabrala novog ravnatelja

Prvi put u povijesti jedan njemački predsjednik morao se pojaviti pred sudom na suđenju za 'prodaju usluga' zbog svote od 719,90 eura.

>> Je li bivša prva dama Njemačke doista bila prostitutka?

Zemaljski sud u Hannoveru podigao je optužnicu protiv Wulffa zbog navodnog mita koje je primio 2008. godine, dok je obnašao dužnost premijera savezne pokrajine Donje Saske. Optužnica ga tereti da je njemu i njegovoj tadašnjoj supruzi Bettini filmski producent David Groenewold u to vrijeme platio smještaj u Muenchenu za njihova posjeta najvećem svjetskom festivalu piva Oktoberfestu, a uz smještaj je producent supružnicima Wulff platio i dio troškova za večeru koju su organizirali.

Tužiteljstvo vjeruje da je producent Groenewold time potkupio Wulffa kako bi lobirao za novac kod bivšeg predsjednika uprave Siemensa Petera Loeschera za jedan od njegovih budućih filmskih projekata što je Wulff i učinio nekoliko tjedana kasnije.

Bivši predsjednik na sud je stigao u 8:45 h, okružen mnoštvom novinara. 'Ovo nije lagan dan za mene. Nadam se da ću uspjeti otkloniti i posljednju optužbu protiv sebe jer sam se uvijek dolično ponašao', rekao je Wulff pred palačom pravde.

Tužiteljstvo je željelo protiv bivšeg šefa države podići optužnicu za korupciju, ali je sud odobrio samo optužnicu za 'trgovinu utjecajem'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene