Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nacistički zločini

OČI U OČI S PREŽIVJELIMA 'Zadnje što mi je majke rekla jest - ti ćeš preživjeti i reći svima što nam se dogodilo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U jednom od posljednjih suđenja za nacističkim zločinima od danas se sudi Reinholdu Hanningu.

Reinholdu Hanningu danas su 94 godine. Kad mu je bilo 18 počeo je služiti u nacističkom SS odredu. S 20 godina postao je stražar u Auschwitzu. Sada mu se sudi za sudjelovanje u ubojstvu najmanje 170.000 ljudi.

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Irmgard Furchner UMIRALI U NAJGORIM MUKAMA Paklena tajnica osuđena za smrt više od 10.505 osoba: Pogledajte koliku je kaznu dobila

Prije no što počeo svoj staž u logoru smrti, Hanning je volontirao na bojištima istočne Europe, piše Reuters.

Danas je došao na suđenje gdje su ga dočekali deseci ljudi koji su preživjeli strahote tog logora koji će svjedočiti protiv njega. Među njima je i 94-godišnji Leon Schwarzbaum koji je i prije suđenja govorio o svom traumatičnom iskustvu. 'Dimnjaci su bljuvali vatru, a smrad spaljenog mesa bio je nepodnošljiv', rekao je jednom Schwarzbaum.

Na suđenju će biti i Erna de Vries koja je zajedno sa svojom majkom bila deportirana u Auschwitz 1943. godine. Erna je preživjela isključivo zato što je bila samo 'dijelom Židovka', otac joj je bio protestant, što ju je spasilo od plinske komore, no dan danas ne zna kako je njena majka umrla.

'Zadnje što mi je rekla jest - ti ćeš preživjeti i reći svima što nam se dogodilo', rekla je Erna de Vries.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene