Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počelo stvaranje neovisne Vojvodine?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U vojvođanskoj Skupštini noćas je donesen novi Statut Vojvodine po kojem će ta sjeverna srbijanska pokrajina moći zaključivati međunarodne ugovore, osnivati predstavništva u inozemstvu, donositi odluke u području poljoprivrede, obrazovanja, gospodarstva i zdravstva, a pokrajinom će upravljati vlada, a ne, kako je do sada bilo, Izvršno vijeće.

Predsjednik Izvršnog vijeća dr. Bojan Pajtić izjavio je da ovaj dokument 'nije epohalan i nije povijesni', već da on 'samo jamči prava koja su Vojvođani odavno zaslužili'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Migrantska kriza u Vojvodini Otkriveno 400 migranata: U oružanim sukobima poginule dvije osobe Crna pantera izdano upozorenje Panika zbog crne pantere blizu granice s Hrvatskom: Mještani se pripremaju za obranu, lovci najavili hajku

'Ali, građani ovaj statut vide kao jutro poslije teške noći. Dobro jutro, Vojvodino!', poručio je prvi čovjek pokrajinske vlade, dodajući da nije problem u tome što Srbija ima Vojvodinu, već je problem u tome što ih nema više.

Za donošenje novog najvišega akta Pokrajine glasovala je uvjerljiva većina u Skupštini Vojvodine, 89 zastupnika vladajuće koalicije koju predvodi Demokratska stranka Borisa Tadića.

Protiv je bio 21 zastupnik Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, koji su ovu inicijativu predstavili kao početak stvaranja neovisne države Vojvodine.

'Vojvodina je autonomna pokrajina građanki i građana koji u njoj žive, u sastavu Republike Srbije, nastala na osnovi posebnih nacionalnih, povijesnih, kulturnih i drugih svojstava svojega područja, kao višenacionalna, višekulturalna i višekonfesionalna demokratska europska regija, integrirana u europski sustav regija', navodi se u prvom članku Statuta.

U nacrtu je navedeno da se teritorij pokrajine sastoji od zemljopisnih područja Bačke, Banata i Srijema, da AP Vojvodina ima simbole, zastavu i grb, a da je glavni grad pokrajina Novi Sad.

Statutom je predviđena nacionalna ravnopravnost Srba, Mađara, Slovaka, Hrvata, Crnogoraca, Rumunja, Roma, Bunjevaca i drugih brojčano manjih zajednica koje u njoj žive.

Vodstvo hrvatske nacionalne manjine u Srbiji ranije je podržalo donošenje novoga Statuta Vojvodine jer smatra da taj dokument manjinskim zajednicama omogućava bolje uključivanje u društveno-politički život Pokrajine i nudi mehanizme za očuvanje i unaprjeđenje kulturne autonomije.

Novi Statut Vojvodine stupit će na snagu ako dobije suglasnost srbijanskog parlamenta, o čemu bi se parlament trebao izjasniti uskoro.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene