Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obitelj traži odštetu

Počelo ponovljeno suđenje za ubojstvo Pukanića i Franjića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje Sretenu Jociću, Željku Milovanoviću i Milenku Kuzmanoviću, beogradskim članovima skupine optužene u Srbiji i Hrvatskoj za ubojstvo Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića, u četvrtak je formalno počelo iznova zbog novog zakona o kaznenom postupku koji je u Srbiji stupio na snagu sredinom siječnja.

Na ročištu održanom u sudnici u zgradi beogradskog Okružnog zatvora tužiteljska strana prvo je ukratko podsjetila na glavne dijelove optužnice, nakon čega je predsjedatelj sudskog vijeća Vladimir Vučinić stranke u postupku izvijestio o odštetnom zahtjevu oštećene obitelji ubijenog Nike Franjića.

U odštetnom zahtjevu za svakog od troje članova Franjićeve obitelji traži se po 14.523.000 dinara (oko 130 tisuća eura), odnosno za svo troje skupa 43.569.000 dinara (oko 390 000 eura). Ukupnu svotu bi, kako je objašnjeno, trojica optuženih trebali zajedno solidarno platiti.

Optuženi su potom pozvani da se ponovno izjasne o navodima optužnice, pri čemu su sva trojica optuženih prihvatili izjasniti se o optužnici te odbacili navode po kojima ih ona tereti, ustvrdivši kako nisu krivi i da nemaju nikakve veze sa zločinom za koji ih se tereti.

Optužnicom posebnoga državnog odvjetništva u Beogradu Sreten Jocić, Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović terete se za kaznena djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva. Optuženi su da su za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 milijuna eura, nakon duljeg praćenja Pukanića u listopadu 2008. pripremili eksplozivnu napravu kojom su ubijeni Pukanić i Franjić.

Milovanović je 7. veljače rano ujutro, zajedno s pripadnikom tzv. ''zemunskog klana'' Sretkom Kalinićem, neuspješno pokušao pobjeći iz pritvora Posebnog suda, u koji su obojica zbog suđenja bili dovedeni iz Okružnog zatvora. Zbog veće sigurnosti suđenje se sada održava u sudnici u zgradi Okružnog zatvora.

Na samom početku današnjeg ročišta Milovanovićev branitelj zatražio je odlaganje ponovnog početka suđenja jer Milovanoviću, kako je objasnio, otkako je spriječen u pokušaju bijega, nije bila omogućena slobodna komunikacija s odvjetnikom pa tako nije mogao pripremati obranu. Sudsko vijeće je nakon razmatranja odbilo ovaj zahtjev.

Sam Milovanović u obraćanju sudskom vijeću kazao je kako je od svog pokušaja bijega ''potpuno odsječen od svijeta'', da nema ni olovke ni papira da bi nešto zapisao te da nije mogao pripremati obranu. Dodao je kako je danima bio vezan lisicama u sobi s otvorenim prozorima pri temperaturama nižim od minus 10 stupnjeva te da mu je ugroženo zdravlje. ''To je bio pravi pokušaj ubojstva'', kazao je Milovanović te ustvrdio kako mu u zatvoru također uskraćuju hranu i lijekove.

Sudski postupak protiv Jocića, Milovanovića i Kuzmanovića započeo je 20. travnja 2010. godine., a nakon njihova ponovnog izjašnjavanja o optužnici trebao bi formalno ponovno započeti dokazni postupak, koji se zapravo tehnički nastavlja na prethodni, a u kojem će se uvažiti svi iskazi do sada ispitanih svjedoka, među kojima i iskazi petorice koji čine zagrebački dio skupine optužene za isto kazneno djelo.

Za ubojstvo Pukanića i Franjića na zagrebačkome županijskom sudu 3. studenoga 2010. izrečene su presude šestorici optuženika, među kojima i Milovanoviću, kojemu se sudilo u odsutnosti. Robert Matanić, koji je po optužnici okupio zločinačku skupinu, osuđen je na 33 godine zatvora. Zbog pomaganja u ubojstvu njegov bratić Luka Matanić i zajednički prijatelj Amir Mafalani dobili su po 16 godina zatvora. Izravni počinitelj Željko Milovanović, optužen da je aktivirao eksplozivnu napravu koja je raznijela Pukanića, u odsutnosti je osuđen na 40 godina zatvora, a Bojan Gudurić dobio je 30-godišnju zatvorsku kaznu jer je iz zasjede trebao pucati u Pukanića ako eksploziv zataji.

Slobodan Đurović osuđen je na 15 godina zatvora zbog optužbe da je bio veza ubojica sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura.

Očekuje se da će se ročište nastaviti sutra kada bi optuženi i njihovi odvjetnici trebali nastaviti s iznošenjem uvodnih riječi obrane te se očekuje nastavak odnosno formalno početak dokaznog postupka. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Suđernje obitelji ubojice iz OŠ Vladislav Ribnikar Suze ispred sudnice Suđenje za pokolj u Beogradu odgođeno, roditelji ubijene djece majci ubojice: "Monstrume!‘" Krenulo je suđenje roditeljima - 5 Nezapamćeni masakr Mnoge je iznenadila jedna stvar na suđenju roditeljima dječaka ubojice: "To očito nije bila neovisna odluka suda"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene