Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez velikih očekivanja

Ženeva: Prva faza pregovora s Iranm završila, svi šute

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici šest velikih sila završili su u četvrtak u Ženevi s iranskim kolegama prvi krug razgovora o nuklearnom programu Irana i još nije poznato hoće li se nastaviti poslije podne, javile su agencije.

Izaslanici Francuske, Kine, Njemačke, Rusije, Sjedinjenih Država i Velike Britanije razgovarali su s iranskim kolegama o nuklearnom programu te zemlje koja tvrdi da ga razvija isključivo u civilne svrhe, a Zapad, koji je Iranu već nametnuo neke sankcije, prijeti novima jer sumnjiči Teheran da teži nuklearnom oružju. 'Prijepodnevna sjednica je završena. Izaslanstva ručaju', rekla je Cristina Gallach, glasnogovornica visokog predstavnika Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost, prenosi agencija AFP. Moguć nastavak razgvora poslije podne ovisit će o dosadašnjem tijeku, rekla je Gallach, prenosi AFP.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak dijaloga Iranci pristali na pregovore o nuklearnom programu Slika nije dostupna 'Ne ide to tako' Ahmadinedžad: 'Prijete sankcijama pa bi razgovarali'

U javnost ništa nije procurilo o sadržaju razgovora, prenosi AFP. Reuters javlja da je Gallach rekla kako su razgovori bili 'srdačni i poslovni' te da je prvi govorio visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana. Diplomati su kazali da je najveće pitanje spremnost iranskih pregovarača da govore o nuklearnom programu i drugoj nuklearnoj tvornici u gradu Komu, čije je postojanje otkriveno javnosti prošli tjedan. U Washingtonu su američki dužnosnici prije sastanka objavili da SAD neće Iranu prijetiti novim sankcijama na jednodnevnim razgovorima u Švicarskoj.

Washington je naznačio da SAD priprema 'niz područja' u kojima bi se mogle nastaviti sankcije protiv Irana nastavi li se ta zemlja oglušivati o pozive Zapada da svoje nuklearne aktivnosti učini potpuno transparentnima. Reuters dodaje kako Zapad želi procijeniti stajalište Rusije i Kine na prošlotjedno otkriće da je Teheran skrivao od svijeta drugu nuklearnu tvornicu. Rusija i Kina redovito su sklonije pregovarati s Iranom oko nuklearnog programa nego prijetiti sankcijama.

Je li Teheran voljan za raspravu?

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačka započelo je u četvrtak dugo iščekivane pregovore s Iranom o spornom nuklearnom programu, izvješćuju agencije ističući da očekivanja zapadnih diplomata nisu velika. 'Važno je podsjetiti da je skupina P5+1 oformljena kako bi se usredotočili isključivo na nuklearno pitanje. To ostaje u središtu fokusa i to je naša glavna briga', rekao je američki dužnosnik uoči početka pregovora. Uz Njemačku, pet nuklearnih sila - SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina - poslalo je svog predstavnika u manju, dobro čuvanu vilu na Ženevskom jezeru na pregovore s Iranom. Svrha tog susreta je, napominje AFP, vidjeti je li Teheran uopće voljan raspravljati o svom nuklearnom programu.

Visoki europski predstavnik za vanjsku politiku Javier Solana će izravno, u ime šest zemalja, razgovarati s iranskim pregovaračem Saeedom Jalilijem. Ukoliko prijepodnevni sastanak prođe dobro, za poslijepodne se predviđa plenarno zasjedanje i neslužbeni sastanci 'jedan na jedan'. Teheran je uoči sastanka poručio da je spreman razgovarati o općim temama, poput sporazuma o neširenju nuklearnog oružja ili reformi UN-a, ali da nema namjeru razgovarati o svom vlastitom nuklearnom programu, inzistirajući da ima 'pravo' na tu tehnologiju. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) od iranskih vlasti traži da predoči sve detalje o svom drugom pogonu za obogaćivanje urana te da omogući pristup tom pogonu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene