Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ankete predviđaju pobjedu Nicolasa Madure

Počeli predsjednički izbori u Venezueli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Birališta diljem Venezuele otvorila su se u nedjelju i građani biraju nasljednika karizmatičnog predsjednika Huga Chaveza koji je umro početkom ožujka.

Birači mogu glasati od 6 do 18 h, odnosno od 10:30 do 22:30 po srednjoeuropskom vremenu, a najizgledniji su kandidati sadašnji predsjednik 50-godišnji socijalist Nicolas Maduro kojega je već Chavez bio odredio za svoga nasljednika te Henrique Capriles (40), čelnik oporbe.

Već od ranog jutra pred biralištima u Caracasu formiraju se redovi, a skupine tzv. chavista okupljaju se, sigurne u pobjedu, u svečanoj atmosferi uz zvuke trublja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U tunelu metroa VIDEO Snimljeno ukazanje pokojnog Huga Chaveza? Slika nije dostupna Na njegov 59. rođendan Venezuela: Stotine ljudi Chavezu odalo počast!

>> Maduro: 'Osjetio sam duh i blagoslov Chaveza za ovu bitku i pobjedu na izborima'

Većina anketa Maduru, bivšem vozaču autobusa, sindikalistu i ministru vanjskih poslova daju 10 posto prednosti u odnosu na mladoga guvernera savezne države Mirande koji je 2012. izgubio predsjedničku utrku od Chaveza. No ta prednost se posljednjih dana smanjuje a jedno istraživanje javnoga mišljenja je pokazala 7 posto prednosti.

Chavez je 5. ožujka umro od raka nakon 14 godina vladavine i 'socijalističke revolucije' u toj naftom bogatoj zemlji koju muči galopirajuća inflacija.

Izbore osigurava gotovo 150 tisuća pripadnika snaga sigurnosti, a granice su zbog sigurnosnih razloga zatvorene od početka tjedna. (HINA) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene