Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba Livni i Netanyahua

Počeli parlamentarni izbori u Izraelu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diljem Izraela počelo je glasovanje na prijevremenim parlamentarnim izborima, obilježenim jačanjem ultradesnice i ravnopravnom borbom ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni i bivšeg premijera Benjamina Netanyahua.

Oko pet milijuna Izraelaca s pravom glasa na 9.263 biračka mjesta glasovat će između kandidata s 34 stranačke liste, a čitavo područje Izraela predstavlja jednu izbornu jedinicu. Birališta će se zatvoriti u 21 sat po srednjoeuropskome vremenu. Izbori na kojima se treba izabrati 120 zastupnika 18. saziva parlamenta (Knesseta), održavaju se u iznimno lošim meteorološkim uvjetima na tom području, uz kratkotrajne oluje i jake pljuskove koji bi mogli utjecati na manji odziv birača.Nekoliko stranaka uspostavilo je svoje gradske ekipe koje će birače prevoziti do birališta, napose one starije, zbog lošeg vremena. 

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Prema posljednjim anketama, Netanyahuov Likud, najveća desna oporbena stranka i Kadima, stranka desnog centra na vlasti, ministrice Livni, dobit će po 25 mandata. Svjetovna stranka ultradesnice Israel Beiteinou, zastupnika Avigdora Liebermana mogla bi zauzeti treće mjesto, ispred laburističke stranke lijevog centra, ministra obrane Ehuda Baraka.Televizijske mreže će svoju procjenu objaviti odmah po zatvaranju birališta, a konačni rezultati očekuju se u srijedu ujutro, ili u četvrtak, ako bude mala razlika u prednosti među kandidatima. Sve ankete javnog mišljenja provedene tijekom predizborne utrke koju je obilježila neizanteresiranost biračkoga tijela, predviđaju pobjedu bloka koji okuplja desne i vjerske stranke.

>> VIDEO: U disku se rasplesala vodeća izraelska političarka

Velik je broj neodlučnih birača, što je, uz stopu odziva, velika nepoznanica ovih izbora. Izbori se održavaju uz iznimno jake mjere sigurnosti zbog straha od palestinskih atentata, raketiranja iz Pojasa Gaze i izgreda. U toj će prigodi diljem zemlje biti raspoređeno 16.000 policajaca, a vojska je u ponedjeljak navečer uvela potpunu blokadu Zapadne obale.

Prijevremeni izbori održavaju se zbog toga što je sadašnji premijer Ehud Olmert, pritisnut brojnim skandalima i optužbama zbog korupcije, podnio ostavku na mjesto čelnika stranke Kadima, a njegova nasljedica Tzipi Livni nije uspjela formirati koalicijsku vladu. Redovni izbori trebali su se održati 2010. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene