Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počeli izbori u Kirgistanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kirgistanski glasači počeli su danas glasovati na parlamentarnim izborima za koje mnogi strahuju da bi mogli uzrokovati daljnja politička previranja u toj siromašnoj srednjoazijskoj zemlji.

Najveće izglede za pobjedu ima stranka predsjednika Kurmanbeka Bakijeva, koju oporba optužuje da planira izbornu prijevaru.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Slika nije dostupna Drama u Kirgistanu Prosvjednici upali u parlament, gorjeli automobili. Policija ih rastjerala vodenim topovima i šok-bombama

Izbore na kojima pravo glasa ima oko 2,7 milijuna stanovnika
nadgledat će više od 250 promatrača misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

Očekuje se da će na izborima pobijediti stranka predsjednika Bakijeva Ak Zhol, kojoj su najveći rivali Socijalno-demokratska stranka bivšeg premijera Almazbeka Atambajeva, te stranka Ata Meken koju vodi bivši predsjednik parlamenta Omurbek Tekebajev.

Kirgistan graniči s Kinom i nalazi se u blizini Afganistana, a u
njemu svoje vojne baze imaju i Rusija i Sjedinjene Države. U zemlji vlada politička nestabilnost otkad je 2005. godine Bakijev došao na vlast, nakon što je u nasilnim prosvjedima svrgnut dotadašnji predsjednik Askar Akajev.

Bakijev je u listopadu raspustio parlament izabran na spornim izborima 2005. godine, u kojem su dominirali zastupnici iz ere
Akajeva, te najavio da će ovoga puta izbori biti slobodni i pošteni.

'Siguran sam da će se novi parlament razlikovati od prethodnog. Bit će to puno produktivniji', rekao je Bakijev nakon što je glasovao.

Oporba je optužila Bakijeva, koji je liberalan u usporedbi s njegovim kolegama iz susjednih srednjoazijskih država, za autoritarno upravljanje zemljom i zloporabu vlasti.

'Sve je to već viđeno, sve je kao 2005.', rekao je Atambajev,
aludirajući na politički kaos koji je doveo do nasilnih prosvjeda i svrgavanja s vlasti tadašnjeg predsjednika Akajeva.

Jedan od čelnika Ata Mekena je rekao da je na djelu 'masovna izborna prijevara'.

Potencijalni nemiri u zemlji zabrinjavaju i Moskvu i
Washington, koji baze u Kirgistanu koristi za logističku potporu američkim vojnim operacijama u Afganistanu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene