Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Start u Iowi

Počela izborna godina u SAD-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republikanci u američkoj saveznoj državi Iowi biraju predsjedničkog kandidata. Barack Obama među demokratima nema protivnika. Tijekom duge i skupe kampanje stranački predsjednički kandidati mogli bi potrošiti - čak do milijardu dolara.

Već 40 godina Iowa otvara izbornu godinu. Predsjednički kandidati prvi put se suočavaju sa stranačkim izbornim tijelom. ‘Iowa ima povijest iznenađenja. Dala je zalet nekim ljudima za koje nitko nije mislio da imaju šansu, a zaustavila one za koje se u jednom trenutku mislilo da su sigurni pobjednici’, kaže anketarka J. Ann Selzer.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin "Neće proći nekažnjeno" Snažan udarac iz Moskve: 500 ljudi završilo je na ovom popisu, među njima i bivši predsjednik Joe Biden BRUJANJE AMERIČKIH MEDIJA VIDEO Biden opet šokirao sve prisutne: Zabunom rekao da mu je sin poginuo u ratu u Iraku

Barack Obama među demokratima nema protivnika. Republikansku predsjedničku nominaciju želi 12 kandidata. Prema posljednjim anketama tijesnu pobjedu trebao bi odnijeti Mitt Romney. Bivši guverner Massachusettsa neuspješno se već natjecao za predsjedničku nominaciju prije četiri godine. Stručnjaci upozoravaju da pobjeda u Iowi ipak nema posebnu težinu. Važno je samo postići dobar rezultat.

‘Izbori i skupovi u Iowi služe više da izbace kandidate iz utrke nego da nekome daju poticaj za pobjedu. Stvarno služe za probiranje kandidata’, kaže politički izvjestitelj AP-a Phill Elliot. Ipak sve su glasniji kritičari koji tvrde da Iowa ima prevelik utjecaj na konačan odabir predsjedničkih kandidata.

Tradicionalno na stranačkim predizborima bolje prolaze konzervativni i protestantski kandidati. ‘Iowa ne predstavlja SAD. To je veoma ruralna, veoma bijela i starija država. Ako gledate statistički, to ni u kom smislu nije Amerika’, dodaje Elliot. Utrka je duga. Konačan pobjednik bit će poznat tek početkom studenog.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene