450841
450841
450841
450841
450841

VELIKA BRITANIJA PODIŽE ZID 2,7 milijuna eura za zaštitu La Manchea

  • , 20.09.2016., 19:09
  • Autor:
  • komentara

Izgradnja zida, koji će štititi luku u Calaisu na sjeveru Francuske od migranata koji preko nje pokušavaju prijeći u Veliku Britaniju, počela je u utorak, izvijestio je reporter agencije France Presse.

 
 
 
 
Počela gradnja zida nedaleko od izbjegličkog kampa u Calaisu (Foto: AFP) - 2
Počela gradnja zida nedaleko od izbjegličkog kampa u Calaisu (Foto: AFP) - 2

Zid od armiranog betona, dug jedan kilometar i četiri metra visok, bit će podignut na svakoj strani zaobilazne ceste koja vodi u luku. Nastavit će se na žičane ograde postavljene sredinom 2015. kako bi zaštitile tunel ispod Kanala (39 kilometara ograde), te luku i zaobilaznu cestu (30 kilometara).

Zid će se moći razmontirati ako više ne bude potreban. Na njemu će biti postavljene nadzorne kamere i rasvjeta kako bi se pratilo pokušaje prelaska. Gradnju će financirati Velika Britanija, a trebala bi stajati 2,7 milijuna eura. Zid bi trebao biti završen do kraja godine.

U izbjegličkom kampu u Calaisu, tzv. "Džungli", kamo pristižu migranti u nadi da će prijeći u Englesku, nalazi se više od 10.000 ljudi, ili oko 1000 više nego u kolovozu, navele su u ponedjeljak dvije udruge aktivne u tom improviziranom naselju.

Prema francuskoj udruzi Auberge des Migrants i britanskoj Help Refugees, "ukupno ima 10.088 migranata, a tijekom prethodnog prebrojavanja bilo ih je 9.106, što je povećanje od 12 posto u mjesec dana". Službene brojke nešto su niže.

Lokalne vlasti su priopćile kako se očekuje da će zid biti dovršen prije kraja godine

Vlasti su polovicom mjeseca objavile da će raspustiti kamp "što je prije moguće" što bi trebalo značiti da će migranti biti raspoređeni u nove prihvatne centre u Francuskoj.

Francuska nije prošle godine prihvatila njemačku politiku masovnog prihvata izbjeglica, ali Calais godinama privlači tisuće migranata koji se nadaju prelasku La Manchea. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se