Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pocar: Haški sud poduzima mjere za ubrzanje suđenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haški sud u proteklih je godinu dana proveo mjere kojima je poboljšao i ubrzao suđenja i do sada je dovršio postupke protiv 106 od 161 optuženih za ratne zločine, navodi se u godišnjem izvješću predsjednika Haškog suda Fausta Pocara Općoj skupštini UN-a i Vijeću sigurnosti.

U izvješću, zaključenom 31. srpnja, a objavljenom u utorak, kao zadovoljavajuća ocjenjuje se suradnja većine zemalja s prostora bivše Jugoslavije s Haškim sudom, uključujući Hrvatsku, a kao problematičnu Pocar izdvaja jedino Srbiju čiji odnos s Haškim sudom opisuje kao "kompliciran", uz uspone i padove.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvori s vrha Srbijanski mediji: Povlačenje tužbe za genocid je u interesu Hrvatske! Slika nije dostupna Pas nije cijepljen Pijan mahao preko ograde pa mu haski odgrizao vrh srednjeg prsta

Činjenica da politički i vojni vođe bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić nisu uhićeni predstavlja "vrijeđanje pravde", piše Pocar.

On ističe kako je Srbija ponovno podbacila u lociranju i uhićenju Mladića unatoč brojnim uvjeravanjima u suprotno, a što se Karadžića tiče Pocar navodi kako se ne može odrediti tko bi mogao preuzeti odgovornost zbog njegova "nestanka s radara odgovarajućih službi".

Suradnju Hrvatske predsjednik Haškog suda ocjenjuje kao "uglavnom zadovoljavajuću" te dodaje da su neki problemi u sporoj dostavi dokumenata vezanih uz predmet "Gotovina i drugi" otklonjeni intervencijom premijera.

Suradnju ureda državnog odvjetnika RH s haškim tužiteljstvom Pocar ocjenjuje kao "učinkovitu i profesionalnu".

U izvješću se spominje da bi suđenje u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" trebalo početi 2008.

Predsjednik Haškog suda navodi i kako su uloženi značajni napori kako bi se ojačala sposobnost pravosuđa u zemljama bivše Jugoslavije za preuzimanje predmeta i suđenja za ratne zločine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene