Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigli do Ras Lanufa

Pobunjenici velikom brzinom prodiru prema Sirtu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libijski pobunjenici stigli su do istočnog grada Brege, grada u kojem je naftni terminal, a snage Moamera Gadafija uporno bombardiraju zapad i glavno pobunjeničko uporište.

Pobunjenici su bez otpora ušli u Bregu, a televizija Al Džazira objavila je kako su zatim krenuli na zapad i stigli do velike naftne luke Ras Lanufa. Ubrzo zatim došli su i do Bin Jawada i napreduju dalje prema rodnom gradu Moamera gafija, Sirtu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rodno mjesto Gadafija Libijski pobunjenici ušli u Sirt, naišli na žestok otpor i povukli se Slika nije dostupna Traži se Gadafi Libija: Snage prijelaznog vijeća tvrde da su ušli u Sirt

Brzina kojom napreduju upućuje na brzo povlačenje Gadafijevih snaga nakon pada Adždabije. Pobunjenici su zauzeli Adždabiju pošto su zapadni zrakoplovi bombardirali Gadafijeve snage.

Napredovanje pobunjenika događa se nakon dva tjedna gubitaka, što znači da zapadni zračni udari postupno mijenjaju dinamiku rata u njihovu korist. Dok se bojišnica na istoku pomicala, Gadafijeve su snage u subotu na zapadu napadale Misratu tenkovskom i topničkom vatrom. Pobunjenici kažu da je taj napad prestao kad se pojavio saveznički zrakoplov.

'Izvukao je snage iz Adždabije i Brege kako bi snažnije napao Misratu i nadzirao cijeli zapad, kad je izgubio istok', rekao je Reutersu na telefon pobunjenik koji se predstavio kao Sadun.
Glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim rekao je novinarima u Tripoliju da Gadafi upravlja snagama, ali čini se da se kreće zemljom kako bi prikrio gdje je.

>> VIDEO: Izravan pogodak Gadafijevog tenka iz zraka

>> Pobunjenici preuzeli Adžabiju uz 'Hvala Obama'

'On vodi bitku. On vodi državu s bilo koje točke u zemlji', rekao je Ibrahim. 'Ima mnogo ureda, mnogo mjesta diljem Libije. Uvjeravam vas da vodi državu i da je u stalnom kontaktu sa svima u zemlji'. rekao je. Na pitanje kreće li se Gadafi, Ibrahim je rekao: 'Rat je. U ratu se ponašate drukčije'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene