Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teške borbe

Pobunjenici opkolili lojalističke postrojbe u Misrati i zauzeli aerodrom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libijski pobunjenici opkolili su tijekom intenzivnih sukoba snage odane čelniku Moameru Gadafiju u zračnoj luci Misrate, grada istočno od Tripolija, koji drže vladine snage više od dva mjeseca.

Pobunjenici su preuzeli nadzor nad sjevernim, istočnim i zapadnim sektorima od aerodroma nakon borbi u noći s utorka na srijedu te u srijedu ujutro, ostavljajući južnu stranu slobodnom za eventualno povlačenje lojalističkih snaga.

Pobunjeničke snage zaplijenile su 40 raketa Grad od vladinih postrojbi čije su minobacačke granate usmrtile 13 pobunjenika. Zasad nije poznat broj ranjenih ili ubijenih prorežimskih boraca u tom sukobu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mjere predostrožnosti Amsterdam: Zračna luka evakuirana zbog bombe iz II. svjetskog rata Slika nije dostupna Velika investicija Projekt Pleso: Svi su zainteresirani za Zračnu luku Zagreb!

Pobunjenici zauzeli aerodrom u Misrati

Libijski pobunjenici u srijedu su navodno zauzeli aerodrom u Misrati nakon žestokih borbi sa snagama Moamera Gadafija, a poziv Ujedinjenih naroda na prekid vatre odbačen je. Dopisnik katarske televizije Al Jazeere iz Bengazija prenio je riječi pobunjeničkog glasnogovornika koji tvrdi da su 'prije pola sata pobunjenici u potpunosti preuzeli nadzor nad aerodromom'. Reuters zasad nije dobio neovisnu potvrdu toga podatka.

Pobunjenici se bore protiv Gadafija koji je na vlasti 41 godinu, a rat je ušao u pat poziciju jer Gadafi drži glavni grad i gotovo cijeli zapad zemlje, a pobunjenici drže Bengazi i druge gradove istoka u kojem se proizvodi nafta. Misrata je jedini veći grad pod pobunjeničkim nadzorom na zapadu zemlje i Gadafijeve ga snage već osam tjedana napadaju, a stotine su u borbama izginule.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u srijedu je pozvao na 'hitan i provjerljiv prekid vatre' u Libiji, ali pobunjenici sa zapada Libije odbacili su tu zamisao. 'Mi Gadafiju ne vjerujemo. Ovo nije trenutak za prekid vatre jer ga on nikad ne poštuje', rekao je pobunjenički glasnogovornik Zintan Abdulrahman. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene