442849
442849
442849
442849
442849

NIJE BILO DRUGOG RJEŠENJA? Robot kojim je neutraliziran napadač iz Dallasa

  • , 11.07.2016., 22:28
  • Autor:
  • komentara

U oružanom sukobu u Dallasu u kojem je Micah Johnson usmrtio pet i ranio još sedam policajaca, kao 'posljednje sredstvo' za neutralizaciju napadača, policija je koristila robota.

 
 
 
 
Northrop Grumman Remotec Andros (Foto: northropgrumman/Screenshot)
Northrop Grumman Remotec Andros (Foto: northropgrumman/Screenshot)

Ovo je ujedno prvi slučaj u SAD-u da policija koristi robota u cilju neutralizacije napadača. Iz ureda policije u Dallasu izvijestili su kako je pri rješavanju krizne situacije upotrebljen robot naoružan eksplozivom, te kako je ovo bilo 'posljednje rješenje' na popisu rješenja kriznih situacija kada su u pitanju ljudi.

'Nekoliko smo sati pokušali pregovarati s naoružanim muškarcem, kada su pregovori propali i kada je na nas otvorio vatru, nismo imali drugog izbora. Poslali smo robota na kojem se nalazio eksploziv s ciljem da ga detoniramo kada se približi napadaču', kazao je šef policije u Dallasu David Brown.

25-godišnji Micah Xavier Johnson bio je vojni veteran i služio je u vojnoj postrojbi u Afganistanu od studenoga 2013. do srpnja 2014., a prilikom pregovora s policijom kazao im je da je ljut zbog nepoštivanja života crnaca. Rekao je da je ljut zbog nedavnih policijskih pucnjava, te da je ljut na bijele ljude. Izjavio je i da želi ubijati bijele ljude, pogotovo policajce.

Policija u Dallasu pri neutralizaciji napadača koristila robot (Foto: AFP)

Riječ je o robotičkom sustavu kompanije Northrop Grumman REMOTEC Andros, koja izrađuje bombe sa daljinskim upravljanjem, a izrađuju ih u najvećoj mjeri za potrebe policije i vojske kao i za druge krizne situacije diljem svijeta. Robot teži oko 220 kilograma, te na sebi sadrži različite senzore kao i robotsku ruku s hvataljkama.

Ovakvi roboti se inače koriste od strane policijskih odjela protueksplozijske zaštite diljem svijeta. Najčešće se upotrebljavaju za detonaciju eksploziva te je zbog toga ovaj slučaj jedinstven zbog ciljane upotrebe robota s eksplozivom za ubojstvo, piše The Guardian.

Prema nekim pravnim analitičarima, kao i onima koji se bave analizama ljudskih sloboda, ova akcija, koju mnogi nazivaju akcijom bez presedana, mogla bi poremetiti ustaljeni pravni poredak na području policijskih ovlasti.

Elizabeth Joh, profesorica prava na Sveučilištu u Kaliforniji, kazala je kako će ovo korištenje robota pri ubojstvu napadača pokrenuti lavinu novih vrsta pravnih, etičkih i tehničkih pitanja pri usklađenosti sa zakonima.

Zakon nalaže da je upotreba smrtnonosne sile od strane policijskih službenika dozvoljena samo u slučaju njihove neposredne ugrođenosti. Postavlja se pitanje na koji su način policajci ugroženi ako upravljaju robotom iz zasjede u kojoj su na sigurnom?

Policija u Dallasu pri neutralizaciji napadača koristila robot (Foto: AFP)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se