Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi put u povijesti

NIJE BILO DRUGOG RJEŠENJA? Robot kojim je neutraliziran napadač iz Dallasa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U oružanom sukobu u Dallasu u kojem je Micah Johnson usmrtio pet i ranio još sedam policajaca, kao 'posljednje sredstvo' za neutralizaciju napadača, policija je koristila robota.

Ovo je ujedno prvi slučaj u SAD-u da policija koristi robota u cilju neutralizacije napadača. Iz ureda policije u Dallasu izvijestili su kako je pri rješavanju krizne situacije upotrebljen robot naoružan eksplozivom, te kako je ovo bilo 'posljednje rješenje' na popisu rješenja kriznih situacija kada su u pitanju ljudi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Policija objavila detalje Okršaj na jugu Hrvatske: Dobio šakom u glavu pa napadača ubo nožem u trbuh Ilustracija Dovršeno istraživanje Utvrđen identitet napadača na maloljetnike u Vinkovcima: Riječ je o petorici mladića, dvojica su maloljetni

'Nekoliko smo sati pokušali pregovarati s naoružanim muškarcem, kada su pregovori propali i kada je na nas otvorio vatru, nismo imali drugog izbora. Poslali smo robota na kojem se nalazio eksploziv s ciljem da ga detoniramo kada se približi napadaču', kazao je šef policije u Dallasu David Brown.

25-godišnji Micah Xavier Johnson bio je vojni veteran i služio je u vojnoj postrojbi u Afganistanu od studenoga 2013. do srpnja 2014., a prilikom pregovora s policijom kazao im je da je ljut zbog nepoštivanja života crnaca. Rekao je da je ljut zbog nedavnih policijskih pucnjava, te da je ljut na bijele ljude. Izjavio je i da želi ubijati bijele ljude, pogotovo policajce.

Riječ je o robotičkom sustavu kompanije Northrop Grumman REMOTEC Andros, koja izrađuje bombe sa daljinskim upravljanjem, a izrađuju ih u najvećoj mjeri za potrebe policije i vojske kao i za druge krizne situacije diljem svijeta. Robot teži oko 220 kilograma, te na sebi sadrži različite senzore kao i robotsku ruku s hvataljkama.

Ovakvi roboti se inače koriste od strane policijskih odjela protueksplozijske zaštite diljem svijeta. Najčešće se upotrebljavaju za detonaciju eksploziva te je zbog toga ovaj slučaj jedinstven zbog ciljane upotrebe robota s eksplozivom za ubojstvo, piše The Guardian.

Prema nekim pravnim analitičarima, kao i onima koji se bave analizama ljudskih sloboda, ova akcija, koju mnogi nazivaju akcijom bez presedana, mogla bi poremetiti ustaljeni pravni poredak na području policijskih ovlasti.

Elizabeth Joh, profesorica prava na Sveučilištu u Kaliforniji, kazala je kako će ovo korištenje robota pri ubojstvu napadača pokrenuti lavinu novih vrsta pravnih, etičkih i tehničkih pitanja pri usklađenosti sa zakonima.

Zakon nalaže da je upotreba smrtnonosne sile od strane policijskih službenika dozvoljena samo u slučaju njihove neposredne ugrođenosti. Postavlja se pitanje na koji su način policajci ugroženi ako upravljaju robotom iz zasjede u kojoj su na sigurnom?

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene