Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Beograd u problemima

Plutajući led na Dunavu uništava sve pred sobom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plutajući led na Dunavu, nastao nakon višednevnih veoma niskih temperatura, uništio je marinu kod Zemuna, potopio jedan brod te otkačio brod-restoran i više od stotinu čamaca i plovila vezanih na tom mjestu.

Na razbijanju leda na Dunavu rade tri ledolomca, a iz Gradskog stožera za izvanredne situacije poručuju kako nisu ugroženi ljudski životi i infrastrukturni objekti u Beogradu.

Pročitajte i ovo Darko Obradović, stručnjak za sigurnost Dramatična potraga Sigurnosni stručnjak o istrazi oko nestale Danke: "Ne bi se otkazivala potraga da se nije dogodio preokret" Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel

>> Dunav u potpunosti zaleđen nakon 27 godina

Zbog leda se u nedjelju poslijepodne otkačilo i šest teglenica usidrenih malo iza ušća Save u Dunav, zbog čega je nakratko bio zatvoren most koji preko Dunava vodi od Beograda ka Pančevu. Kako javljaju mediji, pet teglenica prošlo je Pančevački most i led ih je zaustavio nekoliko kilometara nizvodno, kod mjesta Višnjice, a opasnost od leda postoji i dalje nizvodno prema Smederevu gdje je na nekim djelovima Dunav, kako se ističe, potpuno zaleđen.

Na današnjoj sjednici Gradskog stožera za izvanredne situacije rečeno je da ukupno pet teglenica, usidrenih iznad Pančevačkog mosta u dijelu međunarodnog sidrišta, ni na koji način ne ugrožavaju ni most niti plovni put. Navedeno je i da je u nedjelju još ukupno pet teglenica prošlo ispod mosta i nijedna nije ugrozila njegovu sigurnost, a trenutačno se u blizini mosta nalazi manja prazna teglenica koja je okovana ledom, no ne postoji nikakva mogućnost za ugrožavanje mosta, čak i u slučaju njena pokretanja.

Situaciju, kako se ističe, na svim mjestima kontroliraju pripadnici riječne policije, javnog poduzeća Beogradvode, Uprave za izvanredne situacije, te prometne i komunalne policije. Poduzeće Beogradvode i dalje angažira tri broda na neprekidnom razbijanju leda, a ekipe tog poduzeća pomažu i vlasnicima splavova oko pričvršćivanja vezova, jer se očekuje daljnje pokretanje leda.

S obzirom da i dalje postoji opasnost od micanja splavova, čamaca i ugostiteljskih objekata, inspekcija sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Beograd zabranit će uporabu plutajućih objekata koji nisu sigurni za prijam gostiju ili plovidbu, kako bi se izbjegli rizici po sigurnost ljudi. Na sjednici stožera zaključeno je da na rijeci Savi nema problema jer je grad Beograd angažirao tri broda s 24-satnim dežurstvima koji su lomili ledene čepove.

Unatoč porastu temperature tijekom proteklih dana i topljenju snjega, izvanredna situacija na teritoriju cijele Srbije, koja traje već dva tjedna i dalje je na snazi, a većina obrazovnih ustanova u ponedjeljak je ponovno počela raditi nakon stanke koja je trajala dva tjedna. Dosadašnja bilanca velikih snježnih padalina i niskih temperatura iznosi 22 smrtno stradale osobe, 297 spašenih osoba i još oko tri tisuće ljudi do kojih se od snijega ne može doći. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene