Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Horor prekriven pijeskom

MRTVI MEĐU DINAMA Plaža nekada prepuna turista danas je masovna grobnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prvi pogled, ništa na plaži u blizini libijske luke Abu Kammash ne nagovješćuje kakav se horor krije ispod pijeska.

Mali pješčani brežuljci nalaze se kilometrima duž obale. Mnogi bi pomislili da su nastali uslijed stalnog povjetarca koji puše s mora, ali nije tako. To su - grobovi.

'Kad ovo vidim, odmah se sjetim te noći. Ljudska tijela bila su posvuda razbacana - muškarci, žene, djeca', priča Abujaila Idrissi prisjećajući se nesreće koja se dogodila u kolovozu kada je pokraj libijske obale potonuo brod s 450 imigranata. U narednih nekoliko dana, more je na obalu izbacilo više od 180 tijela.

Nije bilo dovoljno vozila da ih se sve transportira niti dovoljno mjesta u mrtvačnici u Zuwari, gradu udaljenom 90-ak kilometara od Tripolija. Stoga je odlučeno da će ih pokopati tamo, među pješčanim dinama, prije nego ih počne razarati žarko kolovoško sunce. Mislili su da to će biti samo privremeno, kaže Idrissi, no s obzirom na kaos koji vlada u Libiji, i mrtvi će morati pričekati da se stvari srede.

Grobovi na plaži nisu obilježeni i nije ih ništa lakše pronaći nego da su potonuli na dno mora. No, i to se mijenja jer vjetar odnosi pijesak pa se tu i tamo može vidjeti ljudska kost, piše Telegraph.

Volonteri pretražuju libijsku obalu kad god čuju da je potonuo neki brod. U proteklih 18 mjeseci na obalama Zuware pronađeno je 650 tijela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Milanović suzdržan 'To je širenje kompetencija EU-a, i to duboko. Neke države su protiv toga, ja sam rezerviran' Slika nije dostupna Njemačka pritišće: 'Tko nije spreman primiti izbjeglice, mora uplatiti u fond'

SLOVENCI DIŽU OGRADU 'Sve je manja razlika između Cerara i Orbana'

'Kada je potonuo brod u kolovozu, trebalo je dva tjedna da more izbaci 186 tijela. Osjećaj kada to vidite je neprepričljiv. Osjećate ljutnju, pogotovo kada vidite djecu', priča Sadiq Nanis zamjenik gradonačelnika Zaware. Pokušavaju identificirati poginule što je često nemoguće jer uz tijela nema nikakvih dokumenata, a lica su često neprepoznatljiva zbog dugog boravka u vodi. Pokušavaju skupiti sve što mogu - nakit, dijelove odjeće, gledaju izgleda li koža stradalih kao u Afrikanca ili Azijata.

Svi se podaci pohranjuju u bazu podataka u gradskom uredu, a pozivi članova obitelji koji traže svoje najmilije pogotovo su teški, priča Nanis.

U gradu Zuwari formirana je i grupa 'Maskirani iz Zuware' koju čine policajci volonteri, a koji love lokalne krijumčare ljudi tjerajući i njih i strašne sudbine imigranta što dalje od svoje obale.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene