Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Plave kacige' optužene za silovanje djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski dnevnik Daily Telegraph objavio je da su vojnici i civilno osoblje Ujedinjenih naroda silovali i zlorabili maloljetnike u Sudanu, među kojima je i bilo 12-godišnje djece.

Dnevnik se poziva na svjedočanstva dvadesetak djece i mladih adolescenata prikupljenih u gradu Juba. Djeca su bila žrtve seksualnih zlostavljača iz redova civilnog i vojnog osoblja UN-a.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Emomali Rahmon Nakon napada u Moskvi Rusija proširila istragu i na Tandžikistan: Nadgledat će ju sam vrh države Slika nije dostupna UN istražuje seksualni skandal u Sudanu

U sjedištu UN-a u New Yorku, Odjel za operacije održavanja mira odbio je iznijeti bilo kakav komentar o članku objavljenome u britanskom dnevniku istoga dana kada je na dužnost stupio novi glavni tajnik svjetske organizacije Ban Ki-moon.

U UN-ovoj operaciji održavanja mira na jugu Sudana više je od 11.090 plavih kaciga i policajaca iz 70-ak zemalja. Njihova je misija nadzirati poštivanje mirovnog sporazuma iz siječnja 2005. godine kojim je okončan 21 godinu dug građanski rat između pobunjenika s juga zemlje i središnje vlasti u Khartumu.

Telegraph piše kako su se prvi navodi o seksualnoj eksploataciji sudanske djece pojavili već nekoliko mjeseci nakon raspoređivanja mirovnih snaga UN-a, u ožujku 2005.

List dodaje da je UN-ova zaklada za djecu (UNICEF) o tome sastavila dosta iscrpno izvješće.

Navodno je, također prema Telegraphu, sudanska vlada prikupila dokaze, među kojima ima i video snimaka seksualnih odnosa UN-ovih djelatnika s djevojčicama.

UN upravo pritišće režim u Khartumu da dopusti raspoređivanje druge mirovne snage u Sudanu. Riječ je o pokrajini Darfur na zapadu zemlje gdje sukobu traju već tri godine.

Toj zajedničkoj inicijativi UN-a i Afričke unije sudanska središnja vlada se protivi tvrdeći kako bi misija bila pokušaj ponovne kolonizacije zemlje.

Od siječnja 2004., UN je pokrenuo niz istraga o ponašanju 319 vojnika i civilnih djelatnika diljem svijeta, koji su bili osumnjičeni za seksualne zločine.

Ukupno je kažnjeno 179 osoba. UN priznaje kako su maloljetnici i siromašni često žrtve eksploatacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene