Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više kriminalnih skupina

Joca planirao atentat na trudnu ministricu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ubojstvo srpske ministrice pravosuđa Snežane Malović planirala je grupa koja se povezuje sa Sretenom Jocićem, poznatim kao Joca Amsterdam, zbog njezinog inzistiranja na usvajanju Zakona o oduzimanju imovine, vjeruje policija, piše Blic.

Plaćene ubojice bili su angažirani da ubiju ministricu prilikom njezinog dolaska u rodilište ili nakon izlaska u siječnju, no, kako piše Blic, to nije bio jedini plan za atentat na nju. Naime, od kraja prošle godine i tijekom 2009. atentat na nju je planiralo više kriminalnih skupina: iz Valjeva, sa Pala i iz Šapca, čiji su pripadnici uhapšeni prije nego što su ostvarili svoj naum.

Pročitajte i ovo Ilustracija Apsurdnost pravosuđa Sutkinja krala po dućanima, druga primala mito: Obje i danas primaju pola plaće da ne rade Zdravko Mamić mito i korupcija Mamić predsjedniku suda dao sat od 15.000 eura: "Htio sam ga imati na svojoj strani"

'Prvi motiv za atentat na ministricu Malović bio je njezino inzistiranje na usvajanju Zakona o oduzimanju imovine. Tim zakonom su, osim Jocića, pogođeni i drugi ozbiljni 'igrači' kao što je Stanko Subotić Cane. Malovićeva je ubrzo poslije ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića bila na meti grupe koja su sumnjiči za ovaj zločin i zato što je osim oduzimanja imovine željela suradnju sa zemljama u okruženju u borbi protiv organiziranog kriminala. Prema saznanjima iz prisluškivanih razgovora i doušnika iz podzemlja, jedan od najozbiljnijih planova je bio da se atentat izvrši prilikom njezinog ulaska u rodilište ili nakon izlaska iz njega u siječnju ove godine, jer su smatrali da će tada imati slabije osiguranje', prenosi list riječi neimenovanog izvora.

'Egzekutor trebao biti Rašeta'

On dodaje da je kriminalne šefove posebno uznemirila i najava reizbora sudaca i tužilaca jer tada svi u pravosuđu koji su imali bilo kakav kontakt sa ljudima iz podzemlja nemaju izgleda biti izabrani. Opasne i sve ozbiljnije prijetnje su počele SMS-om na početku njezina mandata, a nakon što je zakon usvojen i stupio na snagu stigle su prijetnje smrću i njezinim suradnicima Slobodanu Homenu i Jugoslavu Stojiljkoviću.

Dva pripadnika valjevske kriminalne skupine u svojim su prvim izjavama istražiteljima rekla da je jedan od vođa bio angažiran za atentat na ministricu. Početkom travnja bilo je privedeno i saslušano više pripadnika valjevske grupe, a pritvor je određen vođi grupe Milanu Lazareviću - Lazi Bombašu, Marku Miličkoviću Crnogorcu, Zoranu Jeličiću, Milanu Milinkoviću, Nebojši Goloskokoviću i Aleksandru Pavloviću. Istražitelji su otkrili i da je šabačka kriminalna grupa ranije planirala ubiti ministricu Malović, a da se kao egzekutor spominje vođa grupe Strahinja Rašeta, koji je poginuo prošle godine, dok je postavljao eksploziv ispod automobila svog prijatelja Milana Mitića. Pripadnici grupe Milan M. (49), Igor M. (32), Milan O. (34), Miroslav L. (33), Nebojša S. (23), Milorad M. (24), Dragoslav B. (46) i Bojan J. (24) uhićeni su 14. listopada ove godine zbog sumnji da su iz pošte u Splitu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene