Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na Mount Everestu

Avanturisti će morati pokupiti izmet i nositi ga sa sobom: "Naše planine počele su smrdjeti"

Mount Everest
Mount Everest Foto: Afp
Lokalne vlasti uvode novo pravilo za sve avanturiste koji namjeravaju osvojiti najvišu planinu na svijetu.

"Naše planine počele su smrdjeti. Dobivamo pritužbe da se na stijenama vidi ljudski izmet, a neki se planinari žale i da im je pozlilo. To nije prihvatljivo i narušava naš imidž", kazao je Mingma Sherpa, načelnik općine Pasang Lhamu.

Zbog niskih temperatura izmet koji tamo ostane nikad se ne razgradi do kraja. Planinari će stoga ubuduće na Mount Everest moći samo nakon što kupe vrećice za izmet u baznom kampu, u koji te napunjene vrećice moraju i vratiti, piše BBC.

Naime, u baznom kampu, u kojem planinari provedu najviše vremena kako bi se aklimatizirali, postoje šatori koji služe kao toaleti, no kako se put približava vrhu, obavljanje nužde postaje sve veći problem. Zbog hladnoće i tvrdoće tla često nije moguće iskopati rupu, a vrlo malen broj planinara dovoljno je savjestan da za te potrebe sa sobom ponese vrećice.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade - 10 zle namjere Plenković brani Turudića: "Problematičan je trenutak u kojem se na to upozorava. Politički se čeka trenutak pred glasanje"

Ne postoje službene brojke, no nevladina organizacija za kontrolu zagađenja (SPCC) pretpostavlja da se između prvog i četvrtog kampa nalaze tri tone ljudskog izmeta, zbog čega dijelove staze nazivaju otvorenim toaletom.

Zbog toga općina za iduću penjačku sezonu od SAD-a nabavlja 8000 posebnih vrećica u kojima se nalazi kemikalija koja učvršćuje izmet i eliminira neugodne mirise.

"Svakome planiramo dati po dvije vrećice koje se mogu koristiti pet-šest puta", kazao je Chhiring Sherpa iz SPCC-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene