Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TELESKOPI GA PRATE

SPEKTAKL 'S NEBA' Planet Merkur vidljiv u tranzitu između Zemlje i Sunca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Maleni planet Merkur počeo je u ponedjeljak prolazak između Zemlje i Sunca, a ta pojava, koja se događa otprilike svakih deset godina, pomoći će znanstvenicima u njihovim istraživanjima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dogodilo se u sekundi Šok u zagrebačkoj bolnici: MR uređaj "usisao" bolnički krevet, posebna ekipa ih pokušava razdvojiti Slika nije dostupna Važna misija NASA šalje letjelicu "nikad bliže Suncu"

Merkur je svoj tranzit počeo u 13 sati 12 minuta i 18 sekunda po srednjoeuropskom vremenu, a završit će ga u 20 sati 42 minute i 24 sekunde, no tada više neće biti vidljiv na prostoru jugoistočne Europe.

Pojava je vidljiva u području Sjeverne i Južne Amerike, zapadne Europe i Afrike, naravno, ako oblaci ne zakrile Sunce.

Najzanimljiviji trenutak svakog tranzita je sam njegov početak kada kružić planeta počinje "odgrizati" rub Sunca, a Merkurova silueta crna je i precizno zaobljena, navode Sky i Telscope.

Znanstvenici će iskoristiti Merkurov tranzit za niz znanstvenih projekata, među kojima je i poboljšanje tehnike promatranja planeta iza Sunčeva sustava.

Kada planet prolazi ispred Sunca, sunčeva svjetlost se prigušuje. Znanstvenici mogu mjeriti svjetlosti drugih zvijezda kako bi pronašli planete koji su u njihovoj orbiti, navodi NASA.

Merkur, planet najbliži Suncu posljednji put bio u tranzitu 2006., no tada se ta pojava mogla pratiti iz Sjeverne i Južne Amerike, Tihog oceana, Australije, Japana.

Merkurovi tranziti događaju se 13 do 14 puta u stoljeću, a zadnji je u regiji Europe bio vidljiv 2003., dok će idući biti vidljiv 2019. Nakon toga sljedeći će tranziti biti 2032., te 2049. godine.

Merkur je za astronome još nedovoljno istražen. Francuski znanstvenik Pierre Gassendi prvi je 1631. objavio podatke o tranzitu Merkura ispred Sunca, a pojavu je nekoliko godina prije predvidio njemački astronom Johannes Kepler, ali je umro ne dočekavši da je vidi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene