Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv krijumčarenja

Plan u 10 točaka: Hoće li spriječiti nove tragedije na Sredozemlju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
EK predložila je Europskom vijeću plan u 10 točaka za borbu protiv krijumčarenja migranata i za sprječavanje potencijalnih migranata da krenu u prelazak Sredozemnog mora.

Europska komisija u ponedjeljak je predložila Europskom vijeću, koje će se sastati u četvrtak na izvanrednom summitu, plan u 10 točaka za borbu protiv krijumčarenja migranata i za sprječavanje potencijalnih migranata da krenu u prelazak Sredozemnog mora, a koje uključuju jačanje operacije Triton, uništavanje plovila koja se koriste za prijevoz imigranata kao i suradnju različitih agencija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podignuta optužnica Član Domovinskog pokreta uhvaćen kako prevozi migrante, sve je priznao: Oglasili se iz stranke Ilustracija kazneno prijavljen U Slavoniji uhvaćen Portugalac, prevozio je migrante

Povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopulos također je najavio europsku strategiju o migracijama i azilu za 13. svibnja.

Plan od 10 točaka sastoji se od sljedećih mjera:

- jačanje operacija Triton i Poseidon, koje provodi Frontex, radi kontrole i spašavanja migranata. Frontex bi trebao dobiti više financijskih i materijalnih sredstava. Također bi se povećalo i područje djelovanja Frontexa koje je sada ograničeno na teritorijalne vode zemalja članica.

- konfiskacija i uništavanje plovila koja se koriste za prijevoz migranata.

- ojačana suradnja između agencija EUROPOL, Frontex, EUROJUST i EASO radi razmjene informacija o tome kako djeluju krijumčari ljudima.

- uspostava Europskih ureda za azilantsku potporu (EASO) u Italiji i Grčkoj kako bi im se pomoglo u procesuiranju zahtjeva za azilom.

- sustavno uzimanje otisaka prstiju svih migranata po njihovu dolasku na teritorij EU-a.

'Neka djeca provela su više dana na moru, vidjela su scene strašnog nasilja'

- razmatranje mogućnosti da se pravednije raspodjeli teret primanja izbjeglica među državama članicama EU-a.

- program naseljevanja u zemljama članicama EU-a osoba koje su dobile status izbjeglica od Visokog povjereništva za izbjeglice. Zemlje članice bi u tom sudjelovale na dobrovoljnoj osnovi.

- program hitnog vraćanja osoba kojima nije odobren ostanak na teritoriju EU-a. Taj će program koordinirati Frontex zajedno s južnim zemljama članicama u koje dolaze izbjeglice.

- suradnja sa zemljama, susjedima Libije, kako bi se blokirali putevi koje koriste migranti.

- slanje časnika za vezu u delegacije EU-a u neke zemlje. Oni bi bili zaduženi za prikupljanje informacija o priljevu migranata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene