Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljaju po svom...

Pjongjang odbacuje sankcije UN-a i nastavlja nuklearno naoružavanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja je službeno odbacila rezoluciju Vijeća sigurnosti UN kojom se zahtijeva okončanje njezinog programa razvoja nuklearnog oružja, najavljujući opiranje međunarodnim sankcijama i nastavak nastojanja da postane nuklearno naoružana država.

Vijeće sigurnosti u petak je jednoglasno nametnulo nove sankcije Sjevernoj Koreji, pooštravajući financijska ograničenja i kontrolu prijevoza zabranjenog tereta.

Kina, jedini veliki saveznik režima u Pjongjangu, želi da se sankcije u cijelosti provedu. Sankcije su dizajnirane nalik na one koje se primjenjuju protiv Irana, za koje zapadni dužnosnici kažu da su iznenađujuće uspješne.

Peta rezolucija od 2006. godine usmjerena na zaustavljanje nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje, podudara se s velikom eskalacijom napetosti na Korejskom poluotoku nakon trećeg nuklearnog pokusa Pjongjanga, izvedenog 12. veljače.

'DNR Koreja, kao što je to činila u prošlosti, žestoko osuđuje i potpuno odbacuje 'rezoluciju o sankcijama' protiv DNR Koreje, proizvod neprijateljske američke politike prema njoj', rekao je glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova u priopćenju.

>> Evo kronologije prijetnji i provokacija Sj. Koreje otkad je Kim Jong-un došao na vlast

'Svijet će jasno vidjeti učvršćenje trajne pozicije DNR Koreje kao države koja ima nuklearno oružje i lansira satelite, kao rezultat američkog poticanja Vijeća sigurnosti UN-a na donošenje rezolucije', dodaje se u priopćenju.

Sjedinjene Države upozorile su Sjevernu Koreju da ništa neće postići ponavljajući prijetnje i provokativne akcije, već će se samo gurnuti dublje u međunarodnu izolaciju.

'Sjedinjene Države i naši saveznici su spremni rješavati svaku prijetnju i stvarnu situaciju koja se događa u svijetu. Mi smo svjesni što se događa. Imamo važna partnerstva u tom dijelu svijeta', rekao je u petak američki ministar obrane Chuck Hagel uoči posjeta Afganistanu.

Prkoseći međunarodnim upozorenjima, Sjeverna Koreja je u veljači izvela treću nuklearnu probu, detonirajući napravu veće udarne snage od one upotrebljene kod prethodnog testa 2009. Također je ustvrdila da je ostvarila napredak u minijaturiziranju atomske bombe, što je ključni preduvjet pri izradi bojeve glave za balističke projektile.

Sjeverna Koreja optužila je SAD da koristi vojne vježbe u Južnoj Koreji kao polazište za nuklearni rat i u utorak je objavila da ukida primirje s Washingtonom, s kojim su završena neprijateljstva u Korejskom ratu 1950-1953.

Dvije Koreje su tehnički i dalje u ratu, jer je njihov trogodišnji sukob završio primirjem a ne formalnim mirovnim sporazumom.

Oružane snage Južne Koreje i SAD-a provode velike vojne vježbe do kraja travnja. Sjeverna Koreja također priprema velike vojne vježbe, koje će se održavati u cijeloj zemlji. (Hina)

Pročitajte i ovo Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave Još veća nestabilnost u regiji Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u Napad na Ukrajinu na Vijeću sigurnosti UN oštro kritizirao ruske napade na Ukrajinu: "Putin je odlučio obilježiti ove blagdane"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene