Obavijesti Video Pretražite Navigacija
počeli vojne vježbe

Sjeverna Koreja kaže da SAD i Južna Koreja ne žele mir jer ometaju mirovne napore

Sjeverna Koreja, testiranje projektila (Foto: KCNA VIA KNS / AFP)
Sjeverna Koreja, testiranje projektila (Foto: KCNA VIA KNS / AFP) Foto: KCNA VIA KNS / AFP
Sjeverna Koreja rekla je u utorak da su zajedničke vojne vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje "očito ometanje" mirovnih napora na Korejskom poluotoku i svjedoče o nedostatku "političke volje" dviju zemalja da poboljšaju odnose.

Ovu izjavu glasnogovornika sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova objavila je službena novinska agencija KCNA.

Pročitajte i ovo Ilustracija Razotkrio ih Pentagon Rusi tajno lansirali novo oružje i šute o tome kao zaliveni Zastava pored kuće Traže izuzeće FOTO Ispred doma američkog vrhovnog suca snimljen provokativan prizor, a on za sve optužio ženu

Dolazi netom nakon ispaljivanja dvaju "neidentificiranih projektila" Pjongjanga, navodi južnokorejska agncija Yonhap pozivajući se na južnokorejski zajednički vojni stožer.

"Unatoč našim višekratnim upozorenjima, vlasti SAD-a i Južne Koreje naposljetku su počele zajedničke vojne vježbe uperene protiv Demokratske Narodne Republike Koreje", piše KCNA, koristeći se službenim imenom zemlje.

"To je otvoreno nepriznavanje i očito kršenje" ugovora koje su potpisali Pjongjang i Washington, navodi agencija.

KCNA podsjeća na "zajedničko priopćenje SAD-a i DNRK-a od 12. lipnja, na Izjavu iz Panmunjoma i na Zajedničku izjavu iz Pjongjanga iz rujna, što su sve dokumenti o uspostavi novih odnosa SAD-a i DNRK-a i o izgradnji trajnog i stabilnog mira na Korejskom poluotoku".

Pjongjang je prošlog tjedna zaprijetio da novih pregovora o nuklearnom programu možda neće biti ako Seul i Washington nastave zajedničke vojne vježbe.

Te su vježbe počele u ponedjeljak.

Ispaljivanje sjevernokorejskih neidentificiranih "projektila" o kojemu je u utorak izvijestila sjevernokorejska agencija događa se nakon još triju ispitivanja oružja u posljednjih osam dana.

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene