Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Republika Srpska

PITANJE ZA REFERENDUM U RUJNU: 'Podržavate li neustavno i neovlašteno, međunarodno nametnute zakone'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dodik je na konzultacije o raspisivanju refenduma pozvao predstavnike svih stranaka no njegov je poziv oporba bojkotirala.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u utorak kako bi se u rujnu mogao organizirati referendum na kojemu bi stanovnici tog entiteta izjašnjavali treba li postojati sud i tužiteljstvo na razini Bosne i Hercegovine kao države.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Zabrinuti za budućnost BiH Američko veleposlanstvo oštro reagiralo na Dodikove prijetnje: "Zajedno sa svojim ulizicama krši Daytonski sporazum" Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

Dodik je tijekom dana o tome obavio konzultacije s predstavnicima političkih stranaka koje imaju zastupnike u entitetskom parlamentu a u koaliciji su s njegovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Dodik i Veliku Britaniju proglasio neprijateljem Srba

Nakon toga novinarima je kazao kako je postignut dogovor da se parlamentu RS predloži organiziranje referenduma.

"Referendumsko pitanje trebalo bi glasiti: podržavate li zakone koje je neustavno i neovlašteno nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH a posebice nametnute zakone o Sudu i Tužiteljstvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske", sugestivna je formulacija referendumskog pitanja kako ju je citirao Dodik.

Pri tom je istaknuo kako nema dvojbe kakav će biti ishod referenduma.

"Naravno da očekujemo veliko ne", kazao je samouvjereno Dodik.

Dodik je na konzultacije o raspisivanju refenduma pozvao predstavnike svih stranaka no njegov je poziv oporba bojkotirala.

U pisanoj izjavi bloka predvođenog Srpskom demokratskom strankom (SDS) stoji kako Dodikove najave i ovakvi pozivi nemaju smisla jer on nije iznio nikakav plan što će učiniti nakon referenduma.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Senad Bratić iz Stranke demokratske akcije (SDA) najavio je pak kako će klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS svakako uložiti veto na eventualnu odluku parlamenta o raspisivanju referenduma pa će onda o tome odlučivati ustavni sudovi RS odnosno BiH.

Dodik: Može rezolucija o Srebrenici no samo ako se prizna genocid i nad Srbima

"I ta priča će završiti kao i mnoge slične", kazao je Bratić lokalnim medijima.

Dodiku su iz veleposlanstva SAD u Sarajevu tijekom dana poručili kako je zaboravio na činjenicu da entiteti ne mogu odlučivati o tijelima vlasti na državnoj razini jer to nisu njihove ustavne ovlasti.

Parlament RS je zapravo 2011. godine već donio odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH no ubrzo ju je i "zamrznuo" pod pritiskom iz Bruxellesa.

I tada kao i sada Dodikovo pozivanje na referendum obrazloženo je na gotovo identičan način odnosno nezadovolstvom zbog navodnog sporog procesuiranja ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

Ovoga puta neposredni je povod bila afera oko uhićenja ratnog zapovjednika obrane Srebrenice Nasera Orića po tjeralici koju je za njim raspisalo pravosuđe Srbije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene