454525
454525
454525
454525
454525

Svaki poziv ovoj radijskoj postaji predstavlja ozbiljan rizik po život

S tajne lokacije emitira se piratski radio čiji program vodi irački poduzetnik Mohamad Al Mawsily. Radio je namijenjen građanima Mosula koji se nalaze na okupiranom području koje drži ISIS, i onima koji su izbjegli iz tog grada za koji se upravo vode žestoke bitke.

 
 
 
 
Radio (Foto: Guliver/Thinkstock)
Radio (Foto: Guliver/Thinkstock)

Piratski radio, tvrdi njegov osnivač Mohamad Al Mawsily, emitira dvije stvari koje ISIS mrzi – glazbu i istinu. Nakon što je ISIS osvojio Mosul i okolnu provinciju Neneveh, Al Mawsily je s dva partnera pokrenuo radijsku postaju za više od milijun ljudi koji ondje žive. Nazvali su je Alhad, što znači sutra, u nadi za bolju budućnost.

Djeluju u tajnosti, jer konstantno dobivaju prijetnje. I njegovo je ime lažno. Naime, Al Mawsily znači ''iz Mosula''. Čak ni obitelj ovog 28-godišnjaka nije znala da je pokrenuo ovu radijsku postaju, ali kasnije su sve sami shvatili.

Radijski studio nalazi se na tajnoj lokaciji u relativno sigurnoj kurdskoj regiji Iraka, piše CNN. ''Bio je to način da se suprotstavimo ISIS-u'', kaže ovaj mladić. Ubrzo se pročulo da radio postoji i sada tijekom 50-minutnog programa ''Neka se i vaš glas čuje'', mladić prima brojne pozive, a većina ih zove čak i iz Mosula. ''Radio je način na koji komuniciraju s voljenim osobama koje su raseljene'', kazao je Mawsily.

Ispričao je kako je u lipnju 2014. pobjegao iz Mosula s obitelji, a kasnije saznao da je u kuću uselio jedan od zapovjednika ISIS-a. Srećom, imao je novca pa je s obitelji započeo nov život u kurdskoj provinciji.

Iako su džihadisti blokirali signal u nekoliko navrata, 28-godišnjak je pomoću donacija uložio u jake odašiljače, pa sada i u emisiji uživo prima prijetnje. Tijekom trenutačne borbe koalicijskih i iračkih snaga za Mosul, Mawsily slušatelje izvještava o svim bitkama koje se ondje vode. Često ga zovu građani Mosula koji su u gradu i javljaju o bombardiranjima ili pucnjevima koje u tom trenutku čuju.

Građani Mosula informacije javljaju iako je svaki njihov poziv ovoj radijskoj postaji ozbiljan rizik za njihov život.


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se