Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani javljaju sve što doznaju

Svaki poziv ovoj radijskoj postaji predstavlja ozbiljan rizik po život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S tajne lokacije emitira se piratski radio čiji program vodi irački poduzetnik Mohamad Al Mawsily. Radio je namijenjen građanima Mosula koji se nalaze na okupiranom području koje drži ISIS, i onima koji su izbjegli iz tog grada za koji se upravo vode žestoke bitke.

Piratski radio, tvrdi njegov osnivač Mohamad Al Mawsily, emitira dvije stvari koje ISIS mrzi – glazbu i istinu. Nakon što je ISIS osvojio Mosul i okolnu provinciju Neneveh, Al Mawsily je s dva partnera pokrenuo radijsku postaju za više od milijun ljudi koji ondje žive. Nazvali su je Alhad, što znači sutra, u nadi za bolju budućnost.

Djeluju u tajnosti, jer konstantno dobivaju prijetnje. I njegovo je ime lažno. Naime, Al Mawsily znači ''iz Mosula''. Čak ni obitelj ovog 28-godišnjaka nije znala da je pokrenuo ovu radijsku postaju, ali kasnije su sve sami shvatili.

Radijski studio nalazi se na tajnoj lokaciji u relativno sigurnoj kurdskoj regiji Iraka, piše CNN. ''Bio je to način da se suprotstavimo ISIS-u'', kaže ovaj mladić. Ubrzo se pročulo da radio postoji i sada tijekom 50-minutnog programa ''Neka se i vaš glas čuje'', mladić prima brojne pozive, a većina ih zove čak i iz Mosula. ''Radio je način na koji komuniciraju s voljenim osobama koje su raseljene'', kazao je Mawsily.

Ispričao je kako je u lipnju 2014. pobjegao iz Mosula s obitelji, a kasnije saznao da je u kuću uselio jedan od zapovjednika ISIS-a. Srećom, imao je novca pa je s obitelji započeo nov život u kurdskoj provinciji.

Iako su džihadisti blokirali signal u nekoliko navrata, 28-godišnjak je pomoću donacija uložio u jake odašiljače, pa sada i u emisiji uživo prima prijetnje. Tijekom trenutačne borbe koalicijskih i iračkih snaga za Mosul, Mawsily slušatelje izvještava o svim bitkama koje se ondje vode. Često ga zovu građani Mosula koji su u gradu i javljaju o bombardiranjima ili pucnjevima koje u tom trenutku čuju.

Građani Mosula informacije javljaju iako je svaki njihov poziv ovoj radijskoj postaji ozbiljan rizik za njihov život.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene